Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Τίμησαν τον Προστάτη τους Άγιο στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Ζαχόλης . Παρών ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Ηλίας Ανδρικόπουλος


Με κατάνυξη, με θρησκευτική λαμπρότητα και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πιστών γιόρτασε τον προστάτη της , Προφήτη Ηλία , η ομώνυμη ιστορική Μονή Ζαχόλης , που βρίσκεται ψηλά στο Χελυδόρι.
Χθες παραμονή της εορτής, τελέσθηκε πανηγυρικός  Εσπερινός και Αρτοκλασία, όπου συλλειτούργησαν οι ιερείς της περιοχής. όπου παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, περιφερειακοί σύμβουλοι , ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Ηλίας Ανδρικόπουλος κλπ.
Σήμερα κατά την θεία Λειτουργία για τον Προφήτη Ηλία, όπου παραβρέθηκαν  πλήθος πιστών που είχαν συρρεύσει , στο μοναστήρι , για να τίμήσουν τον Άγιο, από το Δερβένι , το Χελυδόρι και τα γύρω χώριά.-
 Κατά την επισκεψή του στο Προφήτη Ηλία , ο κ. Τατούλης επιθεώρησε  και τις εργασίες που έχουν αρχίσει για στερέωση  και αποκατάσταση  βόρειας και τμήματος δυτικής πτέρυγας κελιών της Ιεράς Μονής ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.800.000,00 €.
Αξίζει να σημειώσουμε  ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, είχε υπογράψει προ 2ετίας την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση από το ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 του έργου ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου 
 Η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Ζάχολης είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του 2002 στην Κορινθία

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν ένας εξέχων Ισραηλίτης προφήτης του Θεού. Ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ που πιθανόν ονομαζόταν Θέσβη. Κατοικούσε στη γη Γαλαάδ και έδρασε στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ, κατά τον 9ο-10ο αιώνα π.Χ.. Ο Ηλίας υπήρξε εξαιρετικά δραστήριος, δυναμικός και θαρραλέος προφήτης, ενεργώντας ως αντιπρόσωπος του Θεού.
Είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, κάνοντας τους Ισραηλίτες με μια φωνή να πουν: «Αληθώς Κύριος ο Θεός, αυτός ο Θεός» (Βασιλειών Γ ιη' 39.). Δηλαδή, αληθινά! Ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, αυτός είναι ο μόνος πραγματικός και αληθινός Θεός. Ο Ηλίας, επίσης, είναι εκείνος που με τη γλώσσα του εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε ο ουρανός για τρεισήμισι χρόνια. Είναι εκείνος που ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και κατέκαυσε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας. Είναι εκείνος που στο όρος Χωρήβ είδε τον Θεό, όσο είναι δυνατό, βέβαια, να Τον δει άνθρωπος. Είναι εκείνος που έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφού άφησε συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο. Τέλος, είναι εκείνος που στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.
Όλα αυτά δείχνουν με πόσο ζήλο υπηρέτησε ο προφήτης Ηλίας το θέλημα του Θεού.  Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 20 Ιουλίου, οπότε και πιστεύεται ότι αναλήφθηκε στους ουρανούς.