Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Βάσεις 2014: Σε ποιές σχολές υπάρχει εκρηκτική άνοδος και ποιές πτώση ανά επιστημονικό πεδίο

Βάσεις 2014: Σε ποιές σχολές υπάρχει εκρηκτική άνοδος και ποιές πτώση ανά επιστημονικό πεδίο

Σαφείς ενδείξεις για το που θα κινηθούν οι βάσεις προκύπτουν από την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των πανελλαδικών εξετάσεων παρά το γεγονός πως λείπει το δεύτερο κομμάτι του παζλ που είναι τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψηφιους.


Ο διπλασιασμός των αριστούχων ανεβάζει τις βάσεις

Οπως δήλωσε στο Newsit ο εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης "μετά την ανακοίνωση των στατιστικών των πανελλαδικών εξετάσεων από το Υπουργείο Παιδείας διαπιστώσαμε ότι έχουμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των αριστούχων συνολικά. Δηλαδή τα παιδιά που έχουν γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 19 είναι διπλάσια φέτος απ΄ ότι πέρυσι. Αυτό από μόνο τους σηματοδοτεί αύξηση των βάσεων. Τώρα ανά μάθημα είχαμε διάφορες εκπλήξεις. Μιλάγανε πολλοί για μεγάλη σφαγή που έγινε στην έκθεση και οτι οι μισοί εγραψαν κάτω από τη βάση. Όλα αυτά ήταν ανυπόστατες φήμες. Τελικά αυτοί που ήταν κάτω από τη βάση ήταν το 20%, όσο περίπου και τις υπόλοιπες χρονιές.
Στα μαθηματικά της θετικής κατεύθυνσης όπου είχαμε σφαγή πέρυσι με το 2,47% των παιδιών να γράφουν πάνω από 18, φέτος αυτό το ποσοστό είναι 15%, δηλαδή πενταπλασιάστηκαν οι αριστούχοι. Στη φυσική κατεύθυνσης διπλασιάστηκαν οι αριστούχοι. Από 9,8% έγιναν 18%. Στα αρχαία της θεωρητικής κατεύθυνσης από 1,70% έγιναν 5%.
Βλέπουμε λοιπόν ότι στα περισσότερα μαθηματα έχουμε βελτίωση των επιδόσεων. Συγκεκριμένα σε 16 μαθήματα, έχουμε βελτίωση των επιδόσεων και σε 6 μόνο έχουμε χειροτέρευση. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι θα έχουμε άνοδο των βάσεων" επεσήμανε ο κύριος Στρατηγάκης.



Σε ποιές σχολές έχουμε εκρηκτική άνοδο και σε ποιες πτώση

"Στο πρώτο πεδίο, στις σχολές των ανθρωπιστικών και νομικών επιστημών δε θα έχουμε άνοδο σημαντική, μπορεί να είναι 100 με 200 μόρια στη Νομική Κομοτηνής, αλλά δε θα είναι μεγάλη όπως αναμένεται να είναι στις σχολές τις θετικές. Αυτο συμβαίνει γιατί πρακτικά στη θεωρητική κατεύθυνση έχουμε το ίδιο αριθμό αριστούχων με πέρυσι. Απλά έχουμε λίγο καλύτερες επιδόσεις στα αρχαία.
Στις φυσικομαθηματικές σχολές, τις ιατρικές και τα πολυτεχνεία εκεί περιμένουμε εκρηκτική άνοδο ακριβώς γιατί έχουμε βελτίωση σε όλα τα μαθήματα. Δηλαδή τα παιδιά της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης έγραψαν καλύτερα από πέρυσι και στα μαθηματικά και στη φυσική και στη χημεία και στη βιολογία και στις αρχές οργάνωσης και μόνο η τεχνολογική χειροτέρεψε τις επιδόσεις στην ανάπτυξη εφαρμογών.
Στο 5ο πεδίο που ειναι οι οικονομικές σχολές, εκεί έχουμε το εξής φαινόμενο. Είχαμε λιγότερους υποψηφίους απ΄ ότι πέρυσι. Η μείωση της φοίτησης για σπουδές οικονομικές από μόνη της μείωση των βάσεων. Όμως και εδώ έχουμε βελτίωση στις επιδόσεις, άρα εδώ δε μπορούμε να προσδιορίσουμε τι θα γίνει. Μιλάμε για πτώση αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα είναι μεγάλη η μικρή".

Ποιοι άλλοι παράγοντες θα καθορίσουν τις βάσεις - Η καραμπόλα της...αστυνομίας!

"Στη διαμορφωση των βάσεων θα παίξουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως το αν τελικά θα πάρουν ελεύθερες μετεγγραφές οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι. Το οποίο σημαίνει οτι θα δηλώσουν σχολές σε όλες τις πόλεις ή αν δεν πάρουν ελεύθερες μετεγγραφές που δε θα δηλώσουν σχολες μακριά από το σπίτι τους. Αυτο θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρρεάσει σημαντικά τις βάσεις.
Ενας άλλος παράγοντας είναι το ότι φέτος καταργήθηκαν οι ειδικές κατηγορίες και οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών ενσωματώνονται στη γενική σειρά.
Θα δούμε στην πορεία την εξέλιξη που θα έχει και η συμπλήρωση των μηχανογραφικών από τα παιδιά.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε οτι η αστυνομία δεν έχει ακόμη βγάλει προκήρυξη για την εισαγωγή στις σχολές της το οποίο θα δημιουργήσει καθυστέρηση στην έκδοση των βάσεων εισαγωγής. Διότι είναι πρωτοφανές να έχουν ανακοινωθεί οι βαθμοί των πανελληνίων,  να έχουν βγει και τα στατιστικά και ακόμη να μην έχει γινει η προκήρυξη της αστυνομίας" είπε τέλος ο κύριος Στρατηγάκης.
newsit.gr