Πρόκειται για τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ, που εξελέγη πρόεδρος του φινλανδικού συντηρητικού κόμματος και θα αναλάβει πρωθυπουργός αμέσως μετά την παραίτηση του Γίρι Κατάινεν.
Ο Στουμπ εξελέγη με μια πλειοψηφία της τάξης του 60% κατά την ψηφοφορία στο συνέδριο του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία και θα ηγηθεί όχι μόνο αυτού του φιλοευρωπαϊκού κόμματος, αλλά και της πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Στουμπ, που διατηρεί υψηλή δημοφιλία, έχει ταχθεί ρητώς υπέρ της ένταξης της έως σήμερα επίσημα ουδέτερης Φινλανδίας στο NATO τα επόμενα χρόνια, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας.
Όλα αυτά, ενώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού στα προσεχή τρία χρόνια – με αποτέλεσμα την αποχώρηση από την (εξακομματική μέχρι τότε) κυβέρνηση του κόμματος της Αριστερής Συμμαχίας.
Κι’ αυτό, διότι η φιλανδική οικονομία συρρικνώθηκε το 2012 και το 2013, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η κρίση στην Κριμαία θα μπορούσε να επιβραδύνει την αναμενόμενη ανάκαμψη.
Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά περίπου 1 δις ευρώ από φέτος έως το 2017, με την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας.
Η Φινλανδία είδε το δημόσιο χρέος της να διογκώνεται ταχύτατα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη.
Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα περάσει το όριο του 60% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το 2014, όταν το 2011 βρισκόταν μόλις στο 49% του ΑΕΠ.
Και μιλάμε για μια χώρα που διατηρεί τα τρία Α της αξιολόγησης της οικονομίας της από τους διεθνείς οίκους.
Όσο για τις μεταρρυθμίσεις, αυτές αφορούν κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση (με συγχωνεύσεις δήμων), ενώ η αναδιάρθρωση που θα ακολουθήσει θα επηρεάσει πολλές υπηρεσίες — από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως τις υπηρεσίες που προσφέρουν βοήθεια στους ηλικιωμένους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η σε βάθος χρόνου μείωση του κόστους για υπηρεσίες όπως η οδοντιατρική φροντίδα.
Τον Αύγουστο του 2013, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα ευρύ φάσμα μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται η αύξηση της πραγματικής μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62,4 χρόνια το 2025 από 60,9 χρόνια που είναι σήμερα.
Πολλά από τα μέτρα θα αλλάξουν τον χάρτη του κοινωνικού κράτους στη χώρα, καθώς προβλέπεται μείωση των επιδομάτων για τους φοιτητές, με σκοπό να παρακινηθούν να αναζητήσουν νωρίτερα εργασία.
Προβλέπονται επίσης αλλαγές όσον αφορά τις άδειες για την ανατροφή των παιδιών, ώστε οι μητέρες να επιστρέφουν νωρίτερα στις δουλειές τους.
Και μην φανταστείτε ότι η Φινλανδία έχει κάποιο σπουδαίο (για τα δικά μας δεδομένα) έλλειμμα.
Στο 2% του ΑΕΠ βρίσκεται, αλλά οι Φιλανδοί αποφάσισαν να το κατεβάσουν το 1% μέχρι το 2018 – χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τους περίφημους «Αληθινούς Φιλανδούς».
Διότι, ως γνωστόν, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
Γιατί αν πεινάσεις πριν μαγειρέψεις, τότε ψάχνεις να κρυφτείς πίσω από τις ακραίες επιλογές σου…
elzoni.gr