Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Ένας χρόνος χωρίς τη "ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ"


 Την Παρασκευή 13 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε ( 13 Ιουνίου 2013) που κυκλοφόρησε το τεύχος 2261 του περιοδικού ‘’Ραδιοτηλεόραση’’, που έμελλε να είναι και το τελευταίο, μετά την απόφαση της 11ης Ιουνίου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
 Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου χωρίς το ιστορικό περιοδικό ο Δερβενιώτης την καταγωγή δημοσιογράφος  Γιάννης Παπουτσάκης γράφει:

Ιστορικό Ραδιοτηλεόρασης
Ο ερχομός του ραδιοφώνου στην Ελλάδα το 1938,δημιούργησε την ανάγκη της ύπαρξης ενός εντύπου με το πρόγραμμα του νέου μέσου .Έτσι, ένα χρόνο αργότερα, το 1939, κυκλοφόρησε εβδομαδιαίο περιοδικό με την ονομασία ‘’Εβδομαδιαίο πρόγραμμα ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών-Θεσσαλονίκης ’’, με εκδότρια την τότε Διεύθυνση Ραδιοφωνίας του υπουργείου Τύπου και σε σχήμα μικρό και στενόμακρο. Το 1948 ο διευθυντής του ΕΙΡ Δημήτρης Σβολόπουλος επανέκδωσε το περιοδικό ως ‘’Εβδομαδιαίο πρόγραμμα’’. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 1950 πέρασε στα χέρια του στρατηγού Χ.Τσιγάντε, ο οποίος μίκρυνε το σχήμα του, περιόρισε τις σελίδες του και το μετονόμασε σε ΕΙΡ. Ένα μήνα αργότερα, το 12 σέλιδο ‘’ΕΙΡ’ έγινε 16σέλιδο ‘’Ραδιοπρόγραμμα’’, έχοντας στην πρώτη σελίδα του μια γελοιογραφία. Το 1952 ο νέος του διευθυντής Γ.Αλεξιάδης το ανανέωσε ακόμη περισσότερο, εμπλουτίζοντας τις σελίδες του και με θέματα ποικίλης ύλης , με ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό, την ιστορία και τη λογοτεχνία, ενώ τα εξώφυλλά του κοσμούσαν μεγάλες μορφές των τεχνών όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος, η Έλλη Λαμπέτη, ο Δημήτρης Χορν, η Κατίνα Παξινού ,ο Αλέξης Μινωτής, ο Μάνος Χατζιδάκις και πολλοί άλλοι. Το 1966 η Ελλάδα απέκτησε τηλεόραση , με αποτέλεσμα στις 12 Μαϊου 1968 το περιοδικό να αλλάξει ονομασία και να γίνει ‘’Ραδιοτηλεόραση’’, έχοντας σ’ αυτό το ιστορικό τεύχος εξώφυλλο τη Μπριζίτ Μπαρντό. Επί σειρά ετών η ‘’Ραδιοτηλεόραση’’ ήταν το μοναδικό ραδιοτηλεοπτικό περιοδικό στη χώρα. Το 1994 πέρασε σε μια νέα εποχή, βελτιώνοντας την ποιότητα και του χαρτιού και της ύλης. Παράλληλα, άρχισε να προσφέρει στους αναγνώστες της ειδικά τεύχη και ένθετα για τον αθλητισμό ( Ολυμπιακούς αγώνες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, στίβου), τον πολιτισμό και την ιστορία του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, αφιερώματα σε μεγάλες ιστορικές στιγμές, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη , καθώς και σειρά συλλεκτικών cd και dvd με τα κορυφαία σίριαλ (‘’Ο Χριστός ξανασταυρώνεται’’, ‘’Μεθυσμένη πολιτεία’’, ‘’Ο συμβολαιογράφος’’, ’’Το μινόρε της αυγής’’, ‘’Η γαλήνη΄΄, ’’Μαντάμ Σουσού, ‘’Εκείνος κι εκείνος’’, ‘’Λωξάνδρα’’ κ.ά) , αθλητικά dvd από το σπάνιο αρχείο της ΕΡΤ, με τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, Το πανόραμα του αιώνα, το θέατρο της Δευτέρας, ιστορικά έργα από το θέατρο στο ραδιόφωνο κ.ά.
Ήταν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ έντυπο του είδους που έδινε τόσο μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό ,με ειδικές σελίδες για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, το βιβλίο, τις εκδηλώσεις της εβδομάδας, το ΜΟΝΑΔΙΚΟ με 16σέλιδο αναλυτικό πρόγραμμα του ραδιοφώνου 20 σταθμών και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ χωρίς ροζ σελίδες και διαφημίσεις 090.Ένα περιοδικό, έγκυρο και σοβαρό για όλη την οικογένεια και για αναγνώστες με ποιοτικές αναζητήσεις
Το 2008, στην επέτειο των 40 χρόνων κυκλοφορίας ως ‘’Ραδιοτηλεόραση’’, κυκλοφόρησε πολυτελές λεύκωμα με την ιστορία του περιοδικού, ενώ στις 13 Μαϊου της ίδιας χρονιάς το περιοδικό βραβεύτηκε κατά την 26η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Μπότση για την ιστορική διαδρομή του, την πλούσια θεματολογία του, την προβολή της ραδιοτηλεοπτικής επικαιρότητας και την ποιότητά του. Στις 14 Ιουνίου 2008 η ‘’Ραδιοτηλεόραση’’ γιόρτασε τα 2000 τεύχη της με αυτή την ονομασία.
Στις 13 Ιουνίου 2013 κυκλοφόρησε το τεύχος 2261 του περιοδικού, με εξώφυλλο τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που έμελλε να είναι και το τελευταίο, μετά την απόφαση της 11ης Ιουνίου για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μια σημαντική διαδρομή 74 χρόνων ολοκληρώθηκε για το ιστορικότερο περιοδικό που βρισκόταν σε κυκλοφορία στη χώρα μας

* Στη φωτογραφία το 646 τεύχος της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ!!! 26 Ιουνίου 1982. 32 χρόνια πριν! Εξώφυλλο από την ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ του Γιάννη Φίλιππα! Με το Γιώργο Φούντα και τη Γεωργία Ζώη! Και κοστούμια του Γιάννη Βούρου.