Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Επεισόδια στη Λεωφόρο και κίνδυνος τιμωρίας για ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Επεισόδια στη Λεωφόρο και κίνδυνος τιμωρίας για ΠΑΟ και ΠΑΟΚ
Και ενώ το κλίμα των τελευταίων ημερών και εβδομάδων είχε δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων των οπαδών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ήρθαν τα επεισόδια στη Λεωφόρο πριν από την έναρξη του ντέρμπι ΠΑΟ – ΠΑΟΚ για την 2η αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, να τα... γκρεμίσει όλα! Ξαφνικά, λίγο μετά την είσοδο των 300 φιλάθλων του ΠΑΟΚ, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο δεκάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού, οι οποίοι επιτέθηκαν στον κόσμο του ΠΑΟΚ, με τους τελευταίες να «απαντούν» με ρίψη καπνογόνων, βεγγαλικών και άλλων αντικειμένων.


Οι πρόεδροι των ομάδων, Γιάννης Αλαφούζος και Ζήσης Βρύζας έσπευσαν να... σβήσουν τη «φωτιά» και λίγο αργότερα στην κερκίδα που φιλοξενεί τους φίλους του ΠΑΟΚ κατευθύνθηκε και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδης. Ο κόσμος γινόταν όλο και περισσότερος στον αγωνιστικό χώρο και τα επεισόδια έδειχναν να ξεφεύγουν, ο διαιτητής Παππάς διέταξε την απόσυρση των ομάδων στα αποδυτήρια και η σέντρα της έναρξης που ήταν προγραμματισμένη για τις 20:30, αναβλήθηκε.

Στο γήπεδο εισήλθαν και τα ΜΑΤ προκειμένου να βγάλουν τον κόσμο από το γήπεδο, υπήρξαν μικροσυμπλοκές και τελικά η κατάσταση έδειξε να ηρεμεί μετά από περίπου 20 λεπτά.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι η Θύρα 13 που δεν συμμετείχε στα επεισόδια, ξεκρέμασε από την κερκίδα ένα που ζητούσε την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων οπαδών γενικότερα στα ελληνικά γήπεδα, προφανώς, εκφράζοντας την αγανάκτηση προς τους ανεγκέφαλους που έβαλαν την... ταφόπλακα στην οποιαδήποτε συναίνεση Αστυνομίας, Πολιτείας και Ποδοσφαιρικών Αρχών για άλλες οργανωμένες μετακινήσεις στο μέλλον.

Και επιπλέον, μιλάμε για οπαδούς των δύο ομάδων που στον πρόσφατο τελικό του Κυπέλλου, έδωσαν αρκετά καλή εικόνα στο ΟΑΚΑ και μάλιστα σε αριθμό φιλάθλων που ξεπέρασε στις 45.000.

Κίνδυνος τιμωρίας!

Πλέον και οι δύο ομάδες αντιμετωπίζουν σοβαρό ενδεδόμενο τιμωρίας. Αναφορικά με τις ρίψεις αντικειμένων πριν από την έναρξη του αγώνα επισύρουν 20.000 έως 120.000 ευρώ πρόστιμο και ανάλογα με την βαρύτητα της πράξης επιβάλλονται μέχρι και τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.

Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, αν συνδέεται με βιαιοπραγίες, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 40.000 έως 240.000 ευρώ, 2 έως 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση 3 βαθμών. Αν βέβαια κάποια ομάδα είναι υπότροπη, τότε... διπλασιάστε την ποινή αυτή.

Αν τα επεισόδια χαρακτηριστούν ως εκτεταμένα τότε γι' αυτά που γίνονται στον αγωνιστικό χώρο προβλέπεται 70.000 έως 200.000 ευρώ πρόστιμο, 2 έως 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση 3 βαθμών, ενώ για "εκτεταμένα" επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στην κερκίδα, προβλέπεται πρόστιμο 60.000 έως 140.000 ευρώ πρόστιμο ανάλογα με τη βαρύτητα δύναται να επιβληθεί σωρευτικά και 1 έως 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Σε περίπτωση υποτροπής στα εκτεταμένα επεισόδια, προβλέπεται διπλασιασμός του προστίμου, 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση 5 βαθμών.