Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Να ισχύσει στις ευρωεκλογές ο σταυρός προτίμησης, ως μέρος μιας συνολικής αλλαγής του εκλογικού συστήματος

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όχι για να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Η κυβέρνηση φέρνει αλλαγή στον εκλογικό νόμο, τρεις μόλις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, θεσπίζοντας τον σταυρό προτίμησης για την επιλογή των ευρωβουλευτών.
Χρειαζόμαστε πράγματι ριζικές αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, αλλαγές που να καταργούν το αυθαίρετο μπόνους του πρώτου κόμματος στις εθνικές εκλογές, να αυξήσουν τον αριθμό των εκλογικών περιφερειών, ώστε να περιοριστεί η διαπλοκή με τα οικονομικά συμφέροντα, αλλαγές που να συνδυάζουν την εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και την δημοκρατική οργάνωση των κομμάτων.
Αντί για τέτοιες αλλαγές, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα αιφνιδιάζει με μία αλλαγή, τον σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές, που προφανώς ταιριάζει στα βραχυπρόθεσμα εκλογικά του συμφέροντα.
Η Δράση αναγνωρίζει θετικά στην θεσπιζόμενη αλλαγή, αποδοκιμάζει όμως την αιφνιδιαστική και αποσπασματική αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας. Ζητά να ενταχθεί η προτεινόμενη ρύθμιση σε μία συνολική αλλαγή του εκλογικού συστήματος, στην κατεύθυνση του συνδυασμού μονοεδρικών περιφερειών και εθνικής λίστας για τις εθνικές εκλογές.
Το εκλογικό σύστημα είναι ένας σημαντικός μοχλός αλλαγής του πολιτικού συστήματος, πέρα για πέρα αναγκαίας. Είναι κρίμα μία τέτοια μεγάλη αναγκαιότητα να αντιμετωπίζεται με καιροσκοπισμό και πολιτικαντισμό.