Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Δεν είναι καν πρωτότυπη. Στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας μας, όπου όλοι θέλουν να φέρουν επενδύσεις και που όλοι κάπως ονειρεύονται ξένα κεφάλαια να συρρέουν, δεν υπάρχει ένα σημείο υποδοχής των επενδυτών. Ένα σημείο όπου όχι μόνο κανείς θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες, αλλά θα μπορεί να εξυπηρετείται ουσιαστικά, να βρίσκει υποστήριξη και επαφή στην προσπάθειά του να επενδύσει στην Αθήνα.
Όσοι έχουν δοκιμάσει επιχειρηματικά την τύχη τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ξέρουν ότι ανάλογα κέντρα υποδοχής, όπως το invest in Brussels λειτουργούν με εξαιρετική επιτυχία, προσφέροντας σε κάθε ενδιαφερόμενο μία σειρά υπηρεσιών: κωδικοποίηση νομοθεσίας, πληροφορίες για την ενοικίαση χώρων, υποστήριξη στις αδειοδοτήσεις, πληροφορίες για το επιχειρηματικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, μέχρι και προσωρινή (δοκιμαστική) έδρα -μικρό γραφείο σε όσους θα ήθελαν για λίγους μήνες να “δοκιμάσουν” το επιχειρηματικό περιβάλλον της Αθήνας.
Ένα τέτοιο κέντρο -ειδικά για την Αθήνα- θα έπρεπε να διαθέτει και “ειδικό γραφειοκρατίας” καθώς παρά τις ως τώρα προσπάθειες η ελληνική γραφειοκρατία παραμένει μυστήριο άλυτο για όποιον δε μιλά τη γλώσσα μας και δεν ζει τουλάχιστον 10 χρόνια στην Ελλάδα. Ένας τέτοιος “ειδικός” θα αναλάμβανε να βοηθήσει στις συναλλαγές όποιον ξένο επιχειρηματία επέλεγε την Αθήνα ως έδρα της επιχείρησής του ακόμα και σε υπηρεσίες πέρα του δήμου, ώστε να αποφύγει την απογοήτευση των καθυστερήσεων και των γκισέ που συχνά έχουν οδηγήσει σημαντικές επενδύσεις σε αδιέξοδο.
Ο δήμος θα μπορούσε για το γραφείο αυτό να αξιοποιήσει την μεγάλη τεχνογνωσία των ΚΕΠ αλλά και των europe direct αλλά και τις συνέργειες που ήδη υπάρχουν και μπορούν να αναπτυχθούν με το ΕΒΕΑ, τα επιμελητήρια, τα κέντρα BIC κ.α. ώστε να συμπληρώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Επιπλέον θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να συμμετέχει σε διπλωματικές αποστολές προσέλκυσης επενδυτών παρουσιάζοντας την άλλη Αθήνα, αυτή των ευκαιριών, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας.
Το κέντρο αυτό θα λειτουργούσε και ως σύνδεσμος των επενδυτών -επιχειρηματιών από το εξωτερικό με τις επιχειρήσεις (με έμφαση στις start ups) που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Έτσι πέρα από την εξωστρέφεια θα ενισχύονταν ουσιαστικά και η τοπική οικονομία με συνεργασίες που πλέον θα απέδιδαν καρπούς στην ίδια την πόλη.
Φυσικά ένα τέτοιο γραφείο θα αποκτούσε και την ανάλογη δικτύωση ευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια, εντασσόμενο σε ανάλογα δίκτυα και συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, για την υλοποίηση των στόχων του θα μπορούσε να αξιοποιήσει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμογές για κινητά και κοινωνικά δίκτυα. Απώτερος στόχος η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρηματιών σε μια πόλη που θα είναι σύντομα σε θέση να προσφέρει σπουδαίες επιχειρηματικές ευκαιρίες: Στην Αθήνα μας!
Γρηγόρης
Λέων, Ιατροδικαστής-Σύμβουλος 7ης Δ.Κ. Δήμου Αθηναίων
http://grigorisleon.wordpress.