Η είδηση μεταδίδεται από τα ουκρανικά ΜΜΕ σύμφωνα με την Καθημερινή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο το Κίεβο, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, βρίσκεται στο Αγιον Ορος. Η πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως αλλά σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατάφερε να εγκαταλείψει την Ουκρανία, κατέφυγε στην Αθωνική Πολιτεία.
Την ίδια ώρα αγριεύει η κατάσταση στην Κριμαία. Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.
Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές —στην πλειονότητά τους Τάταροι— συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχ χηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.
Μάλιστα, ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το θύμα δεν έφερε κανένα ίχνος εξωτερικού τραύματος. Το πτώμα βρέθηκε κοντά στο κοινοβούλιο. Ένας εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Κριμαίας διέψευσε την πληροφορία ότι ο άνθρωπος αυτός σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στη Σιμφερόπολη.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. "Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας", είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.
Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διαλύονται γύρω στις 16.00 (τοπική ώρα), μετά από έκκληση που απηύθυναν οι βουλευτές να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Οι Τάταροι, ένα τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο, εγκαταστάθηκαν στην Κριμαία τον 13ο αιώνα. Επί Στάλιν εξορίστηκαν στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία ως συνεργάτες των Ναζί, όμως πολλοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991. Σήμερα αποτελούν το 12% των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της χερσονήσου και στήριξαν ενεργά τις κινητοποιήσεις εναντίον του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς.
Η Ρωσία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία
Η Ρωσία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις
και τις αποθήκες οπλισμού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις ακτές της
χερσονήσου της Κριμαίας, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος
υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. «Παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει
στην Κριμαία, τι συμβαίνει γύρω από (τις εγκαταστάσεις του) Στόλου της
Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο Σόιγκου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων
RIA.«Λαμβάνουμε μέτρα για να ασφαλίσουμε τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τα οπλοστάσια του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο Σόιγκου. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τα μέτρα που λαμβάνονται.
Η Κριμαία, η οποία ανήκε παλαιότερα —όταν ακόμη υπήρχε η ΕΣΣΔ— στη Ρωσία, παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας το 1954. Σε αυτή συνεχίζει να ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στο ιστορικό του αρχηγείο, στο λιμάνι της Σεβαστόπολης.
Ψάχνουν τα χρήματα του Γιανουκόβιτς
Κατηγορώντας τον Γιανουκόβιτς και τους συνεργάτες του ότι έχουν κλέψει «όχι εκατομμύρια, αλλά δισεκατομμύρια» δολάρια, ο Όλεγκ Μαγκνίτσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι θα εξεταστούν όλες οι μεγάλες εμπορικές συμφωνίες που συνήφθησαν όσο ήταν στην εξουσία ο πρώην πρόεδρος.
«Θα εξετάσουμε τα πάντα: όλα τα σχέδια του πρώην καθεστώτος (…) Διενεργούμε τους ελέγχους αυτούς γιατί όλες οι δραστηριότητες του πρώην καθεστώτος βασίζονταν στην πλήρη διαφθορά», πρόσθεσε ο Μαγκνίτσκι.
neewsit.gr