Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Οι «υπουργοί των απολύσεων»: Ο «συντονιστής», ο «αρχιμνημονιακός» και η «σιγανοπαπαδιά»

Σε τρεις υπουργούς πέφτει το βάρος των απολύσεων και της διαθεσιμότητας το 2014 που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες. Πρόκειται για υπουργούς που βρέθηκαν και τον προηγούμενο χρόνο στο στόχαστρο και αναμένεται να βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα και την τρέχουσα χρονιά.

Ο «συντονιστής»
Ο πρώτος είναι ο «συντονιστής» υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είναι αυτός που θα πρέπει να δώσει διευθύνσεις και ονόματα στην τρόικα για τις 4.000 απολύσεις του 2013 που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και, κυρίως, για τις 11.000 απολύσεις του 2014 και τις 12.500 διαθεσιμότητες του 2013 που πήραν παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014. Αν και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν είναι υπουργός των απολύσεων», καθώς  αφενός υλοποιεί κυβερνητικές δεσμεύσεις και αφετέρου ο ίδιος συντονίζει, έχει μπει και αναμένεται να μπει, πολλές φορές στο στόχαστρο των εργαζομένων. Η εκκίνηση για το 2014 θα γίνει την Πέμπτη όταν οι σχολικοί φύλακες θα διαμαρτύρονται μπροστά στο υπουργείο του με αφορμή τα όσα είπε για απόλυσή τους από το Δημόσιο και μετατροπή τους σε σεκιοριτάδες.
Ο «αρχιμνημονιακός»
Ο δεύτερος, δεν είναι άλλος από τον «αρχιμνημονιακό», όπως τον αποκαλούν πολλοί συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο, και βασικό ανταγωνιστή του Κ. Μητσοτάκη στη Β΄ Αθήνας, υπουργός  Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης προθυμοποιήθηκε να «συνεισφέρει» τη μερίδα του λέοντος στις διαθεσιμότητες του Φεβρουαρίου του 2014, βάζοντας μέσα στη «δεξαμενή» περί τους 8.500 εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ. Δεν έχει,  μάλιστα, αποκλείσει (τουναντίον) και «συνεισφορά» στη «δεξαμενή» των 11.000 τόσο από τους «διαθέσιμους» εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ όσο και από το Νομικά Πρόσωπα του υπουργείου του.
Η «σιγανοπαπαδιά»
Ο τρίτος στη σειρά «υπουργός των απολύσεων» είναι ο των Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης που προσέφερε στο «βωμό» της τρόικας, μέσω των δήμων, και το 2013 περί τους 4.700 εργαζόμενους (δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες). Ο κ. Μιχελάκης που, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, είναι  «σιγανοπαπαδιά», καθώς αφενός στις συναντήσεις εμφανίζεται ως προασπιστής των συμφερόντων των εργαζομένων (σ.σ. όπως για παράδειγμα στην υπόθεση δημοτικά ραδιόφωνα που υποστηρίζει ότι είναι αντίθετος στις απολύσεις, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους δημάρχους) και αφετέρου στα δύσκολα ξέρει να κρύβεται (σ.σ. όπως στην περίπτωση της –δήθεν- αξιολόγησης των δομών δήμων που άφησε τον αναπληρωτή του Λεωνίδα Γρηγοράκο να εκτεθεί), έχει αναλάβει να γεμίσει τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας με 4.500 έως 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους.  Προς το παρόν υποτίθεται ότι αυτό θα γίνει μέσω της εθελοντικής κινητικότητας αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα οδηγηθούμε σε διαθεσιμότητες αλλά και απολύσεις. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών έχει αναλάβει να «συνεισφέρει» και στις 11.000 απολύσεις  μέσω των Νομικών Προσώπων και των εταιρειών των δήμων.

aftodioikisi.gr