Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Πέτρος Τατούλης «Το αποτελεσματικό έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου τρομάζει πολιτικά όσους με ψέματα προσπαθούν να φοβίσουν τους πολίτες»

Εμφάνιση DSC_3005[1].jpg


Υλοποιούμε με συνέπεια το σχέδιο δράσης μας για να γίνει η Πελοπόννησος «Περιφέρεια της αειφορίας»
«Οι πολιτικές επιτυχίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου «τρομάζουν» τους επαγγελματίες συκοφάντες που προσπαθούν με ψέματα να ενσπείρουν το φόβο στους πολίτες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σχετικά με την εξέλιξη της διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Ευάγγελου Γιαννακούρα, της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Κωνσταντίνας Νικολάκου και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολου Παπαφωτίου.
Οι μονάδες που θα κατασκευαστούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα παράγουν ρύπους, ούτε αέριους, ούτε υγρούς, ούτε στέρεους, καταρρίπτοντας τις ψευδείς αναφορές για τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, του εδάφους και του αέρα.
Το υπόλειμμα που θα προορίζεται για το ΧΥΤΥ θα είναι κάτω του 10% επί του συνόλου των διαχειριζόμενων απορριμμάτων, αφού, αφενός, θα έχει επιτευχθεί ανακύκλωση σε ποσοστό 50% και, αφετέρου,  η εταιρεία θα ανακυκλώνει επιπλέον 35% επί των σύμμεικτων απορριμμάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης ξεπερνά κατά πολύ τις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές.
Δεν υφίσταται κίνδυνος μόλυνσης του εδάφους, γιατί μέσω των μηχανισμών επεξεργασίας που έχουν επιλεγεί, το υλικό που θα καταλήγει στο ΧΥΤΥ θα είναι πλήρως αδρανοποιημένο και ουδέτερο. Το οργανικό υπόλειμμα θα αξιοποιείται από την ίδια τη μονάδα ούτως ώστε να καλύπτει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες και να αυτοσυντηρείται.
«Με σαφήνεια δεσμευτήκαμε προεκλογικά ότι θα απεγκλωβίσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τους ΧΑΔΑ και την πολιτική της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων και με τη μεθοδικότητά μας και το όραμά μας αυτό το επιτυγχάνουμε με απόλυτη συνέπεια» τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «αυτοί που μεταχειρίζονται τα ψέματα για να φοβίσουν τους πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη δραστηριότητά της είναι αυτή που έχει ουσιαστικά αδρανοποιήσει τα δυσβάσταχτα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ στους Δήμους».
«Οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουμε θέσει για το έργο αυτό ξεπερνούν κατά πολύ τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας και είμαι σίγουρος ότι είναι το έργο που θα απαλλάξει την Πελοπόννησο από τους ΧΑΔΑ και θα εκπαιδεύσει τους πολίτες σε μια νέα και σύγχρονη περιβαλλοντική κουλτούρα» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.