Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η Προεδρία του ελληνικού... πείσματος

Antonis-Samaras-greek-presidency
Twitter@EmOikonomidis
Η επίσημη έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σημερινή πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο, επαναφέρει στην ατζέντα της δημόσιας σφαίρας το εθνικό διακύβευμα που αρκετοί υποτιμούν ή παραμερίζουν, σε μια καθημερινότητα μελαγχολίας, μιζέριας και μόνιμης γκρίνιας.
Η Προεδρία αυτή είναι η Προεδρία του ελληνικού… πείσματος. Η Ελλάδα, κατά της οποίας πόνταραν πολλοί, είναι εδώ και μάλιστα πρωταγωνίστρια. Με τα… κατάγματα από το Μνημόνιο να είναι εμφανή, εξίσου ορατά ωστόσο να εντοπίζονται και τα συγκριτικά εκείνα γνωρίσματα του εθνικού dna που επέτρεψαν στο έθνος να περπατήσει ανά τους αιώνες. Και να επιβιώσει, πολλές φορές σε πείσματα των πιθανοτήτων.
Στη σκιά του… Χριστόδουλου Ξηρού και του θέματος με το εισιτήριο των 25 ευρώ για τα νοσοκομεία, ο Αντώνης Σαμαράς, ως ο αρμόδιος Πρωθυπουργός, αναλαμβάνει τα ηνία μιας Ευρώπης σε σύγχυση και αποπροσανατολισμό, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να κομίσει στη Γηραιά Ήπειρο μια διαφορετική ατζέντα.
Διαφορετική ακόμη και από αυτή που επισήμως έχει ανακοινωθεί από την πλευρά της Αθήνας, καθώς η Προεδρία δεν είναι στατική, έχει μεν σταθερές αλλά εξελίσσεται και επικαιροποιείται σύμφωνα με τα καινούρια δεδομένα που τρέχουν παράλληλα με την εκ των προτέρων γνωστή πραγματικότητα.
Στον επίλογο αυτής της εξάμηνης διαδρομής, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να κάνει “ταμείο”, επιστρέφοντας στην κεντρική σκηνή. Θα έχει αφήσει πίσω της το κυρίως θέμα της κρίσης, και θα φλερτάρει με την κανονικότητα, απαραίτητο στάδιο για την ανάπτυξη που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του μέλλοντος της ελληνικής κοινωνίας.

ysterografa.gr