Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Σε διαθεσιμότητα 10 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για το ρεβεγιόν Ξηρού

N
Σε διαθεσιμότητα τίθενται δέκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, που φέρονται να επέτρεψαν στον καταδικασμένο Χριστόδουλο Ξηρό να μετακινηθεί στην πτέρυγα όπου κρατούνται μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, που θέλουν τον Χριστόδουλο Ξηρό να κάνει ρεβεγιόν με τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, δύο αρχιφύλακες, τρεις υπαρχιφύλακες και πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ήταν σε βάρδια.

Την καυστική αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και της ΕΛ.ΑΣ., προκάλεσαν δημοσιεύματα με βάση πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες εμμέσως επιρρίπτουν ευθύνες στην Αστυνομία για την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, αφού δεν φρόντισαν να τον επιτηρούν κατά τη διάρκεια της άδειας που έλαβε από τις φυλακές.
Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας στις θέσεις που διατύπωσαν οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν τα εξής: «Στην Ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση κρατουμένων στους οποίους χορηγείται άδεια. Η άδεια χορηγείται εφόσον το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος για την τέλεση νέου εγκλήματος. Σε περίπτωση άλλωστε διαφωνίας του δικαστικού λειτουργού αποφαίνεται αμετάκλητα το αρμόδιο δικαστήριο (οικείο δικαστήριο Εκτελέσεως Ποινών) ως συμβούλιο. Άρα, η άδεια χορηγείται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών χωρίς παρέμβαση ή προηγούμενη ερώτηση προς την αστυνομία.
Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τον έλεγχο και μόνο της τήρησης των περιοριστικών όρων διαμονής, όπως η εμφάνιση στα οικεία αστυνομικά τμήματα. Και προφανώς δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολούθηση κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια. Αντί λοιπόν κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους θα ήταν καλύτερο να ήταν πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της».