Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Βενιζέλος: Να διαψεύσουμε την πέμπτη φάλαγγα

samven
Ολοκληρώθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, η σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με βασικό θέμα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών έγινε επισκόπηση όλων των θεμάτων, καθώς η Αθήνα έστειλε χθες στους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό και αναμένει την ημερομηνία άφιξής τους.

Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τρόικα θα έρθει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπό τοn Πρωθυπουργό δεν συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι, όσον αφορά στην πιθανή εμπλοκή της κ.Αναστασίας Σακελλαρίου, προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν τον προβληματίζει.
Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης
Σημαντικές ήταν όμως και οι ανακοινώσεις που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη. Στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης για το νέο έτος και για το λόγο αυτό “…για να δώσουμε έμφαση στον αγώνα μας κατά της ανεργίας, αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό, να συγκροτηθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης στο οποίο θα μετέχουμε και οι δύο και ο Πρωθυπουργός και εγώ ως Αντιπρόεδρος, όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί, φυσικά με ιδιαίτερο ρόλο για τον Υπουργό Εργασίας.
Θα μετέχει ο Διοικητής του ΟΑΕΔ και όλοι οι οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα υπάρχει συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να έχουμε ένα όργανο το οποίο θα παρακολουθεί διαρκώς, σε καθημερινή βάση, αυτήν την πρώτη προτεραιότητα και της Κυβέρνησης και της κοινωνίας”, είπε ο κ. Βενιζέλος.
Στη συνέχεια, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό που αμφισβητούν τη δυνατότη της Ελλάδας να ασκήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε:
“Η έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ και αυτό είναι γενικά καλό γιατί και εμείς μπορούμε να περάσουμε τα μηνύματα μας. Μπορούμε να δείξουμε την πραγματική εικόνα της χώρας.
Η Προεδρία δεν συγκαλύπτει ούτε τα προβλήματα ούτε την κρίση. Αλλά είναι μία ευκαιρία να προβάλουμε την Ελλάδα ως κανονική χώρα, θεσμικά ισότιμη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν και πάρα πολύ καλά δημοσιεύματα αλλά υπάρχουν και δημοσιεύματα που αναπαράγουν το στερεότυπο μίας Ελλάδας που ποτέ  δεν θα βγει από την κρίση και το μνημόνιο όσο υπάρχουν Έλληνες. Γιατί οι Έλληνες είναι νότιοι, γιατί οι Έλληνες είναι ράθυμοι, γιατί οι Έλληνες έχουν μία ροπή προς την απειθαρχία, γιατί δεν έχουν ικανότητα και βούληση”.
“Δυστυχώς υπάρχει Πέμπτη φάλαγγα”
Ακόμη σημείωσε, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση: “Αυτό το στερεότυπο είναι άδικο. Είναι προκλητικό. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών είναι μεγάλες, σκληρές και τα επιτεύγματα μοναδικά. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει ξαναγίνει τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά. Αυτό λοιπόν, όταν το λέμε, ερεθίζουμε κάποιους οι οποίοι δεν θέλουν να το ακούν. Δεν θέλουν να ακούν ότι έως τώρα κανείς Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης δεν πλήρωσε κάτι πραγματικά για την Ελλάδα. Καμία χώρα δεν έβγαλε από το δικό της προϋπολογισμό κάτι για την Ελλάδα διακινδυνεύοντας το. Ότι όλοι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, εφόσον η Ελλάδα πετύχει.
Εμείς λοιπόν δίνουμε μία μάχη να περάσουμε τη σωστή εικόνα. Μία μάχη να γίνονται σεβαστές οι θυσίες του ελληνικού λαού. Μία μάχη αξιοπρέπειας για τη χώρα. Δυστυχώς υπάρχει Πέμπτη φάλαγγα. Υπάρχουν κάποιοι που για λόγους είτε ανοησίας, είτε μικροκομματικής λογικής χαίρονται, ως μη όφειλαν, όταν κάποιοι αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα και όταν κάποιοι επιχειρούν να μας απαντήσουν, γιατί δεν θέλουν να πειστούν ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και την κρίση.
Πρέπει οι Έλληνες ενωμένοι να τους διαψεύσουμε όλους αυτούς και να επιβεβαιώσουμε αυτό που έχουμε πετύχει και αυτό που μπορούμε να πετύχουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”.

ysterografa.gr