Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ο Θρύλος των ρεκόρ ΑΠΟΛΛΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 5


 
Το 2013 ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο για τον Ολυμπιακό. Εμφατική εκτός έδρας νίκη επί του Απόλλωνα - επιβλητικό 5-0 στη Ριζούπολη για την 17η αγωνιστική, τελευταία του πρώτου γύρου - και κατάρριψη δύο ρεκόρ, ενός του Παναθηναϊκού και ενός δικού του, που κρατούσαν πολλά χρόνια.

Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός έχει πλέον το ρεκόρ καλύτερης εκκίνησης στην ιστορία της Α' Εθνικής, με απολογισμό 16 νίκες και 1 ισοπαλία, «σπάζοντας» το προηγούμενο (15 νίκες, 1 ισοπαλία) που κατείχε ο Παναθηναϊκός της περιόδου 1961 - 62.
Επιπλέον, έμεινε αήττητος για 30ό εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος (απολογισμός 26 νίκες και 4 ισοπαλίες), ξεπερνώντας την επίδοση που είχε ο ίδιος το 1974, όταν και είχε 29 σερί ματς εκτός έδρας χωρίς ήττα. Ετσι, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 49 βαθμούς, 13 περισσότερους από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος φιλοξενεί την Κυριακή (22/12) τον Λεβαδειακό.

Οσο για τον Απόλλωνα, που έμεινε με 10 παίκτες στο 53' λόγω αποβολής του Κανακούδη με 2η κίτρινη κάρτα; Είδε το σερί των τεσσάρων αγώνων χωρίς ήττα να σταματά, ενώ ουσιαστικά ουδέποτε απείλησε τον Ρομπέρτο.
Πέντε τελικές στην εστία, τρία γκολ για τον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο, όλα από στημένες φάσεις. Δύο από κόρνερ (Μασάντο και Ντομίνγκες), που έφεραν το 1-0 από τον Φουστέρ στο 26' (αν και το ριπλέι δείχνει, τελικά, ότι το γκολ μπαίνει από το... χέρι του Ολαϊτάν πάνω στη γραμμή μετά την προσπάθεια του Χατζηζήση να διώξει) και το 3-0 από τον Σάμαρη στο 41', αντίστοιχα και ένα από φάουλ του Ντομίνγκες, με το οποίο έγινε ενδιάμεσα το 2-0 από τον Μανωλά στο 31' (οφσάιντ ο Σιόβας στην αρχή της φάσης).
Αυτές ήταν, ουσιαστικά και οι πρώτες τρεις ευκαιρίες του Ολυμπιακού, που ζήτησε πέναλτι σε διπλό χέρι του πεσμένου στο έδαφος Αλβάρεζ στο 17' σε προσπάθεια του Ντομίνγκες, αλλά και πέναλτι στον Αργεντινό στο 8o λεπτό σε ανατροπή με το χέρι από τον Χατζηζήση.
Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος δεν φόρτσαρε και κυρίως απειλούσε από δεξιά με τον δραστήριο Κάμπελ, ο οποίος στο τέλος του ημιχρόνου είχε μεγάλη ευκαιρία (44'). Στο ίδιο διάστημα ο Απόλλων είχε μόνο ένα σουτ του Μπάρκογλου στο 37' το οποίο μπλόκαρε εύκολα ο Ρομπέρτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 29' υπήρξε μικρή διακοπή του αγώνα καθώς ο Τζόρβας έδωσε στο διαιτητή μια πέτρα η οποία έπεσε στην περιοχή του από την εξέδρα.
Ο Μίτσελ έβαλε στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου τον Σαβιόλα, ο οποίος είχε κέφια και πέτυχε δύο γκολ στο 63' και στο 80', διαμορφώνοντας το τελικό 5-0. Ο Απόλλων έμεινε με 10 παίκτες στο 53' λόγω της δεύτερης κίτρινης που δέχθηκε ο Κανακούδης για διαμαρτυρία στον βοηθό και έχοντας και αριθμητικό μειονέκτημα, είδε το έργο του να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.
Οι γηπεδούχοι δεν έκαναν κάποια αξιόλογη φάση (θα μπορούσαν να μείνουν και με 9 παίκτες στο 68' από το μαρκάρισμα του Χατζηζήση στον Φουστέρ), την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε δοκάρι στο 60' με τον Μανιάτη, μεγάλη ευκαιρία με τον Ολαϊτάν στο 86' και συνεχή επιθετικότητα ως το τέλος της αναμέτρησης.
ΑΠΟΛΛΩΝ: Τζόρβας, Αργυρόπουλος, Κανακούδης, Δεληζήσης, Αλβάρες, Κόρμπος (84' Τσεμπερίδης), Τσοκάνης, Χατζηζήσης, Γκουέλα (66' Εγκον), Μπάρκογλου (57' Τσιλιγκίρης), Πετρόπουλος.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Τόρες, Μπονγκ, Μανωλάς, Σιόβας, Σάμαρης (58' Μανιάτης), Μασάντο (65' Ιμπαγάσα), Κάμπελ, Φουστέρ, Ντομίνγκες (46' Σαβιόλα), Ολαϊτάν