Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Συρία-Δαμασκός: Συνάθροιση, διαμαρτυρία και προσευχή χριστιανών


Εκατοντάδες Χριστιανοί που ζουν στη Συρία συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Δαμασκό προκειμένου να προσευχηθούν για ειρήνη στην περιοχή και να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ, με αφορμή το κάλεσμα του Πάπα Φραγκίσκου για μια ημέρα προσευχής και νηστείας.


Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε νωρίτερα θερμή έκκληση προς όλες τις πλευρές να «εργαστούν υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης και να θέσουν τέρμα στον πόλεμο, "ο οποίος πάντα είναι μια ήττα της ανθρωπότητας», κατά την αγρυπνία στην οποία τελείται προσευχή για τη Συρία. «Ο πόλεμος είναι πάντα μια αποτυχία της ανθρωπότητας», τόνισε ο Ποντίφικας ενώπιον των 70.000 πιστών που είχαν συγκεντρωθεί από όλο τον κόσμο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και ζήτησε να «ακολουθηθεί άλλος δρόμος, διαφορετικός από αυτόν του πολέμου».

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που τελέστηκε σε Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό ναό στην πρωτεύουσα της χώρας και διήρκησε έξι ώρες, ο συριακής καταγωγής Πατριάρχης Γρηγόριος III Λάχαμ έκανε έκκληση στους Χριστιανούς να παραμείνουν στη Συρία παρά το ενδεχόμενο του πολέμου, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. «Σας ικετεύω να παραμείνετε εδώ. Εμείς θα παραμείνουμε. Εάν φύγετε, θα φύγουμε και εμείς. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να σταματήσετε να προσεγγίζετε τους ιερείς μας ζητώντας βίζα. Οι νέοι άνδρες και γυναίκες πρέπει να παραμείνουν εδώ. Αν φύγετε ποιος θα απομείνει; Μόνο οι αδελφοί μας Μουσουλμάνοι», είπε. «Πρέπει να μείνουμε εδώ. Και έτσι θα χτίσουμε ξανά μια νέα Συρία. Αυτή τη στιγμή πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, όσο ποτέ άλλοτε», είπε ο Πατριάρχης.

Οι συγκρούσεις στη Συρία ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011 ως μια ειρηνική εξέγερση, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια αιματηρή επανάσταση κατά του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

e-typos.com