Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Νίκη πρωτιάς η Ιταλία, φρέναρε την Ελλάδα που πλήρωσε τα λάθη της ...Ελλάδα - Ιταλία 72-81.


 Πρώτη νίκη για την Ιταλία που κατακτά την πρώτη θέση του ομίλου και μπαίνει στην επόμενη φάση με 2 νίκες. Η Ελλάδα θέλει νίκη επί των Φινλανδών για να περάσει με 1-1
 Η εντυπωσιακή πορεία της Εθνικής Ελλάδας Ανδρών στο Κόπερ σταμάτησε από την Ιταλία, από την οποία ηττήθηκε με 81-72.

Πλέον κρίνεται απαραίτητη η νίκη τη Δευτέρα επί της Φινλανδίας ώστε να μεταφέρει και μία νίκη στον νέο όμιλο και να μην μπει από το ξεκίνημα με 0-2. Με δύο νίκες στην 12άδα οι Ιταλοί.
Η Ελλάδα πλήρωσε το κακό της τρίτο δεκάλεπτο ενώ δεν βρήκε τρόπο να σταματήσει τον Μπελινέλι αλλά και τον Αραντόρι. Δεν αγωνίστηκε καθόλου ο Σπανούλης, παρότι συμμετείχε στο ζέσταμαΤο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πλήρωσε, επί της ουσίας, το πολύ άσχημο τρίτο δεκάλεπτο, στο οποίο βρέθηκε να υπολείπεται ακόμα και με δέκα πόντους (51-61 στο 28’). Στη συνέχεια προσπάθησε για την ανατροπή (60-63 στο 32’, 67-68 δύο λεπτά μετά), αλλά οι γείτονες δεν έχασαν τη συγκέντρωσή τους και βρίσκοντας λύση από τη γραμμή των βολών και τον «καυτό» Μπελινέλι ξέφυγαν στο 76-70, με 1.16’ να απομένουν, κι εν τέλει έφθασαν στη νίκη που τους χαρίζει την πρώτη θέση στο Δ’ Όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Σλοβενίας.

Ο Βασίλης Σπανούλης, πριν από την αναμέτρηση, πάτησε παρκέ για να κάνει ζέσταμα ωστόσο στη συνέχεια δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου, με την Ελλάδα να παίζει δίχως αυτόν για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι.
Κόντρα σε μία ομάδα όπως η Ιταλία που επί της ουσίας δεν έχει ψηλούς, η Ελλάδα δεν κατάφερε από το ξεκίνημα να επιβάλει το δικό της ρυθμό, ακολουθώντας τους Ιταλούς στο γρήγορο τέμπο που είχαν επιλέξει.
Παρότι ο Αραντόρι και ο Μπελινέλι έδειξαν από νωρίς τις επιθετικές τους διαθέσεις, η Ελλάδα ήταν κοντά στο σκορ ενώ όταν βρήκε και τα μακρινά σουτ μπήκε σε θέση οδηγού, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια για το ημίχρονο προηγούμενη με δύο πόντους.

Κόντρα στην Τουρκία, το τρίτο δεκάλεπτο ήταν εκείνο που έβαλε τις βάσεις για τη νίκη της Ελλάδας. Κόντρα στην Ιταλία συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οι παίκτες του Σιμόνε Πιανιτζιάνι κατάφεραν να δημιουργήσουν... νεκρά διαστήματα στην Ελλάδα που δεν είχε καθαρό μυαλό ούτε στην άμυνα ούτε στην επίθεση. Και βέβαια τα εκμεταλλεύτηκαν. Το 45-44 του 24' μετατράπηκε μέσε σε μόλις τέσσερα λεπτά σε 51-61! Οι Ιταλοί σκόραραν με κάθε τρόπο ειδικά από μακρινή απόσταση και έφτασαν έτσι τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα. Ωστόσο ακόμα κι έτσι η Εθνική έδειχνε ικανή να γυρίσει το παιχνίδι, αρκεί να έβγαζε τους Ιταλούς από τον τρελό ρυθμό που είχαν πάρει.

Δεκάλεπτα: 16-16, 38-36, 56-63, 72-81.
Ελλάδα (Τρινκιέρι): Σλούκας 5, Μπουρούσης 11, Ζήσης 16 (2), Φώτσης 2, Περπέρογλου 12 (3), Παπανικολάου 11 (1), Μαυροκεφαλίδης 2, Καϊμακόγλου 6, Μπράμος, Πρίντεζης 7 (1).
Ιταλία (Πιανιντζιάνι): Αραντόρι 8 (2), Τζεντίλε 16 (1), Ροσέλι, Βιτάλι, Ποέτα 2, Μέλι, Μπελινέλι 23 (2), Κουζίν 4, Ντατόμε 19 (3), Τσιντσιαρίνι 9.

-Πριν από το τζάμπολ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του αυτοκινητικού δυστυχήματος της αποστολής της γυναικείας ομάδας Γκιόρ στην Ουγγαρία. Έχασαν τη ζωή τους ο τιμ μάνατζερ Πέτερ Τάποντι και ο προπονητής Φούζι Άκος, ενώ τραυματίστηκαν και παίκτριες, σοβαρότερα από όλες η 19χρονη Σέρβα Νατάσα Κοβάτσεβιτς που ακρωτηριάστηκε στο αριστερό πόδι.