Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Τα παίζει όλα για όλα ο Σαμαράς - Ταξίδι στις Βρυξέλλες για να προλάβει την τρόικα – Θα ζητήσει να μη ληφθούν νέα μέτρα


 Τις Βρυξέλλες θα επισκεφθεί στις 17 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Εμανουέλ Μπαρόζο αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και παράλληλα θα επιχειρήσει να τους πείσει ότι δεν μπορεί να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα καθώς οι έλληνες πολίτες έχουν φθάσει τα όρια τους.
 Ο κ. Σαμαράς θα στηριχθεί στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού είναι "μικρό" προκειμένου το ελληνικό χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο και θα τονίσει παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές ιδίως στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών και τω ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως με τον “άσσο” στο μανίκι που λέγεται πρωτογενές πλεόνασμα οι κυβερνητικοί εταίροι αισιοδοξούν ότι θα αποτρέψουν τις πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα λιτότητας και πολλά θα εξαρτηθούν τέλος σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο τους επόμενους μήνες από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου ή και “κουρέματος” του δημόσιου χρέους.