Με χάρτινη άμυνα, χωρίς λύση στα μαρκαρίσματα των Κοπόνεν (29 π.) και Μούρινεν (15π.) και ρυθμό στην επίθεση, η Εθνική μας ηττήθηκε με 86-77 από τη Φινλανδία και πάει με ρεκόρ 0-2 στη 2η φάση.
Η Ελλάδα έκανε πολύ άσχημη εμφάνιση… Στην άμυνα δεχόταν με χαρακτηριστική ευκολία καλάθια από τους αντιπάλους της, αφού πλην του Κοπόνεν, υπήρχαν άλλοι τρεις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και δη οι Μούρινεν (15π.), Κότι (14π.) και Χαφ (13π.). Οσο για την επίθεση, η μόνη εγγυημένη λύση ήταν ο Νίκος Ζήσης και αυτός σταμάτησε στους δέκα πόντους στο α' ημίχρονο και έβαλε εννέα προς το τέλος του ματς, εκεί όπου η Εθνική τα έπαιζε όλα για όλα.
Όπως και να ΄χει, όμως, το δεδομένο είναι ένα… Η Ελλάδα πάει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης χωρίς να μεταφέρει νίκη εν αντιθέσει με τους αντιπάλους της που θα το κάνουν με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η αποστολή για την πρόκριση στα προημιτελικά.
Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την Ελλάδα να ΄χει το ισχνό προβάδισμα του ενός πόντου από τη Φινλανδία.
Το 23-22 αντικατόπτριζε πλήρως την εικόνα του ματς. Και αυτό γιατί η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι όσο εύκολα έφθανε στον αντίπαλο καλάθι άλλο τόσο εύκολα δεχόταν πόντους από τους Φινλανδούς που στα πρώτα λεπτά του ματς είχαν καταφέρει, μάλιστα, να προηγηθούν της Ελλάδας.
Μετά τα 3.40 του παιχνιδιού, όμως, οι παίκτες του Χένρικ Ντέτμαν κυνηγούσαν στο σκορ φθάνοντας, βέβαια, με σχετική ευκολία στο αντίπαλο καλάθι. Με σκόρερ τον Ζήση των οκτώ πόντων και τον Σπανούλη των πέντε, λοιπόν, η Εθνική μας παίζοντας άμυνα με τα μάτια κατάφερε στη λήξη του πρώτου 10λεπτου να βρεθεί μπροστά στο σκορ.
Στην 2η περίοδος, το πρώτο πεντάλεπτο κύλησε ιδανικά για την Εθνική. Σχεδόν πέντε λεπτά χωρίς καλάθι ήταν οι Φινλανδοί με αποτέλεσμα η Ελλάδα αν και έκανε κάποια επιθετικά λάθη, να βρεθεί μπροστά στο σκορ με 28-22.
Εν συνεχεία, όμως, η ασθένεια της κακής άμυνας και της έλλειψης ρυθμού στην επίθεση έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους και έφεραν κακά αποτελέσματα. Ο Κοπόνεν ήταν ασταμάτητος και με 12 πόντους με τη λήξη του ημιχρόνου έχοντας συμπαραστάτες και τους Κοϊβίστο και Κότι που είχαν πέντε και οκτώ πόντους αντίστοιχα επέτρεψαν στους Φινλανδούς να κλείσουν το ημίχρονο προηγούμενοι με 36-35.
Το 3ο δεκάλεπτο ήταν εφιαλτικό για την Ελλάδα. Ο Κοπόνεν ευστοχούσε απ'όπου ήθελε πετυχαίνοντας 13 πόντους, την ώρα που η Εθνική μας δεν μπορούσε να φθάσει στο αντίπαλο καλάθι, ενώ ταυτόχρονα έδειχνε ανήμπορη να ακολουθήσει το τρελό τέμπο των Σκανδιναβών. Ετσι η διαφορά του -1 στο ημίχρονο, εκτοξεύτηκε στο +10 υπέρ των Φινλανδών που αμυντικά έπεφταν δυο πάνω στον παίκτη που είχε την μπάλα, ενώ, όπως προείπαμε, ήταν τρομερά εύστοχοι. Ετσι το 57-47 των Φινλανδών αποτέλεσε λογικό επακόλουθο με την Εθνική να καλείται, πλέον, στο τελευταίο δεκάλεπτο να αλλάξει την κατάσταση.
Στο 4ο δεκάλεπτο η κατάσταση δεν άλλαξε… Η Εθνική είχε πάλι τεράστια αμυντικά προβλήματα απέναντι στην εύστοχη Φινλανδία, δεν μπορούσε να σταματήσει τόσο τον Κοπόνεν όσο και τους Κοϊβίστο, Κότι και Μούρινεν με αποτέλεσμα η διαφορά να μην ψαλιδιστεί φθάνοντας, μάλιστα, σε κάποιο σημείο και στο +12 και δη στο 74-62. Ετσι στα τελευταία λεπτά, το ματς εξελίχθηκε σε run and gun επιθέσεις από την Εθνική και εν συνεχεία φάουλ, φάουλ, φάουλ… Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι Φινλανδοί ευστοχούσαν από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, ούτε το τετράποντο του Ζήση δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει την κατάσταση, να αγχώσει την αντίπαλο και να τονώσει την αυτοπεποίθηση της Εθνικής για την ανατροπή. Ετσι οι Σκανδιναβοί έφθασαν στο άνετο 86-77.
Τα δεκάλεπτα: 23-22, 35-36, 47-57, 77-86
Ελλάδα (Αντρέα Τρινκιέρι): Σλούκας 4, Μπουρούσης 6, Ζήσης 19, Σπανούλης 17, Περπέρογλου 4, Φώτσης, Παπανικολάου 2, Καββαδάς, Μαυροκεφαλίδης 10 (7 ριμπάουντ), Καϊμακόγλου 6, Μπράμος 4, Πρίντεζης 5
Φινλανδία (Χένρικ Ντέτμαν): Κοϊβίστο 7, Νίκιλα, Μούρινεν 15 (5 ασίστ), Χαφ 13, Λι 4, Σάλιν 1, Κότι 14 (6 ριμπάουντ), Κόπονεν 29, Χάανπε 1, Μότολα, Αχόνεν 2, Ράνικο.