Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Eκληλώσεις με την Αυγουστιάτικη πανσέληνο


 Η πανσέληνος του Αυγούστου, η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Το βράδυ της Τετάρτης το ολόγιομο φεγγάρι θα φωτίσει τον ουρανό...
 Όπως κάθε χρόνο, στην αυγουστάτικη πανσέληνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν πλούσιες εκδηλώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια ανοίγουν τις πόρτες τους και με ελεύθερη είσοδο προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, παρατηρήσεις άστρων, ξεναγήσεις ή απλές επισκέψεις.
 Υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού, αφηγήσεις μύθων για την «Ερωτευμένη Σελήνη» θα ακουστούν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης, ενώ στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου, ο οποίος θα πλημμυρίσει με κλασική μουσική, αλλά και στο Κάστρο της Χώρας Κυθήρων, που θα λειτουργήσει με παρατεταμένο ωράριο επίσκεψης ως τα μεσάνυχτα.
 Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική, οι επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ακρόπολη και στο Σούνιο θα έχουν χρονικό περιορισμό μέχρι τις 8 το βράδυ (για λόγους ασφάλειας λόγω των έργων που εκτελούνται), με δυνατότητα οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν τους χώρους αυτούς από πιο μακριά, στην περίπτωση της Ακρόπολης από τον Λόφο του Φιλοπάππου (όπου στο άνδηρο του Πικιώνη η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει, από τις 9.30 μμ. τη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου») ή στην περίπτωση του Σουνίου από το γειτονικό ύψωμα όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Στην Αθήνα, ανοιχτά για το κοινό θα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με δωρεάν επίσκεψη στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» (από τις 8 μμ. ως τις 11 μμ.) και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, στον πανέμορφο κήπο του οποίου θα δοθεί μουσική εκδήλωση με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αργυρώ Καπαρού (ώρα έναρξης 9 μμ).

Εξάλλου, στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαραείου, κοντά στον Ωρωπό, θα ακούγεται ηχογραφημένη ορχηστρική μουσική, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας και η Μελίνα Κανά.