Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Παραπέμπεται σε δίκη και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Αύριο η απόφαση για Μουμπάρακ

Mohamed-ElBaradei-Hosni-Mumbarak
Σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη, η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι παραπέμπεται σε δίκη για τον Σεπτέμβριο ο πρώην αναπληρωτής Πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Ο νομπελίστας πολιτικός, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ζυμώσεις για την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι και τη σύνθεση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θεωρείται εκλεκτός της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, και προαλειφόταν για Πρόεδρος της Αιγύπτου στις εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2014.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο των αιματηρών συγκρούσεων στο Κάιρο, με τους εκατοντάδες νεκρούς, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του αναπληρωτή Προέδρου της Αιγύπτου, με επιστολή που έστειλε στον μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας Αντλί Μανσούρ.
Με την επιστολή του, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι έπαιρνε αποστάσεις από την απόφαση της βίαιης και αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων.
Η απόφαση της Δικαιοσύνης ήρθε σήμερα, και οδηγεί στην παραπομπή του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σε δίκη τον Σεπτέμβριο, με την κατηγορία ότι πρόδωσε την εθνική εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, αλλά και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην ικανότητα του μεταβατικού καθεστώτος να προστατέψει τους πολίτες.
Θυμίζουμε ότι αύριο θα αποφανθεί δικαστήριο της Αιγύπτου επί του αιτήματος των συνηγόρων του Χόσνι Μουμπάρακ να αποφυλακιστεί ο πελάτης τους, από τη στιγμή που αποσύρθηκαν οι καταγγελίες για διαφθορά, κατά του επί σειρά δεκαετιών ηγέτη της Αιγύπτου.

υστερογραφα