Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Δήμοι: Κινητικότητα μέσω μετατάξεων ζητά η ΚΕΔΕ αλλά…

Θεσμοθέτηση των εθελούσιων ενδοδημοτικών και διαδημοτικών μετατάξεων των δημοτικών υπαλλήλων, με ταυτόχρονη απλούστευση των σχετικών διαδικασίων, ένα σχέδιο που, όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, είχε προετοιμάσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ζητά η ΚΕΔΕ προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση των δομών των δήμων.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δ.σ. της ΚΕΔΕ, με αυτό τον τρόπο «απαντά στις κυβερνητικές πιέσεις για ανεύρεση στην τοπική αυτοδιοίκηση επιπλέον εργαζομένων που θα μπουν στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.»
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απαιτείται πάνω από ένας χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί μια μετάταξη! Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ  προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας μετάταξης μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο.
Απίθανο να το δεχθεί η τρόικα
Ωστόσο, όπως απαοδείχθηκε και στην περίπτωση των καθηγητών που μετατάσσονται από την β’  βάθμια στην α΄βάθμια εκπαίδευση είναι απίθανο οι εκπρόσωποι της τρόικας να προσμετρήσουν τόσο, κυρίως, τις ενδοδημοτικές όσο και τις διαδημοτικές μετατάξεις στη διαθεσιμότητα του Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό.
Μετά την  ΠΟΕ-ΟΤΑ, διαμαρτυρία για τα κριτήρια Μητσοτάκη και από την ΚΕΔΕ
Επίσης το δ.σ. της ΚΕΔΕ, μετά την ΠΟΕ-ΟΤΑ,  εκφράζει με τη σειρά του την έντονη διαμαρτυρία του σε σχέση με την Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στα κριτήρια και στη μοριοδότηση υπαλλήλων στα πλαίσια της κινητικότητας -διαθεσιμότητας.
Όπως ειπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν υπάλληλοι με υψηλά προσόντα που προσλήφθηκαν με αδιάβλητες διαδικασίες πριν από το 1994, όταν και θεσμοθετήθηκε το ΑΣΕΠ, και έχουν μπει σε διαθεσιμότητα. Οι υπάλληλοι αυτοί με βάση την προβλεπόμενη μοριοδότηση υπολείπονται κατά πολύ υπάλληλων που προσλήφθηκαν μετά το 1994. Η πρόταση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι οι υπάλληλοι αυτοί, εξαιρετικά χρήσιμοι για τη λειτουργία των δήμων, να πριμοδοτηθούν σύμφωνα με την αρχή της ισότητας με επιπλέον 25 μόρια.