Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Πληρωμή 4 φόρων μέχρι την Παρασκευή

pliromi-foron
Βαρόμετρο για τους στόχους των εσόδων του δευτέρου εξαμήνου και-κατ’ επέκταση- του στρατηγικού στόχου για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, αποτελεί η πληρωμή τεσσάρων φόρων, που πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή.
Πρόκειται για:
-τη δόση του φόρου εισοδήματος για όσους έλαβαν εκκαθαριστικό έως το τέλος Ιουλίου με μέσο όρο φόρου περίπου 1.000 ευρώ,
-την πρώτη δόση του ΦΑΠ του 2011 με περίπου 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για τους ιδιοκτήτες,
-την πρώτη δόση του ΦΑΠ του 2012  με επίσης περίπου 1.000 ευρώ φόρο κατά μέσο όρο
-τη δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων που καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για αυξημένη εισπραξιμότητα του ΦΑΠ του 2010 στο 74%, έναντι 66%, των φόρων ακινήτων των προηγούμενων ετών, γεγονός που επιτρέπει σχετική αισιοδοξία για την είσπραξη και των ΦΑΠ του 2011 και του 2012, που θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να αποτραπεί η διατήρηση του χαρατσιού και το 2014.
Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργεί η αύξηση των καθυστερήσεων στις επιστροφές φόρου, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των αιτήσεων για επιστροφή που εκκρεμούν για περισσότερες από 120 ημέρες.
Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, οι αιτήσεις για πληρωμές από τις εφορίες αυξήθηκαν στις 4816 από 4733, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και ο μέσος χρόνος αναμονής για εξόφληση από τις 434 ημέρες στις 447!
Πάντως, από την αρχή του χρόνου, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των εφοριών μειώθηκαν από 1,44 δισ. ευρώ στα 1,14 δισ. ευρώ, ενώ μειώθηκε και το σύνολο των αιτήσεων για επιστροφή φόρου από τις 6331 στις 6164.
Παράλληλα, περίπου 100.000 φορολογούμενοι καλούνται στις εφορίες για έλεγχο δικαιολογητικών, ενώ συνεχίζονται οι διασταυρώσεις σε περίπου 500.000 φορολογούμενους για την παρακράτηση φόρου που έχουν δηλώσει.
Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις για αδήλωτα ενοίκια ακινήτων αλλά και για δηλώσεις μικρότερης επιφάνειας ακινήτων σε σχέση με την πραγματική, με αποτέλεσμα τον υπολογισμό χαμηλότερων φόρων ακινήτων.

Ο πονοκέφαλος των εσόδων φαίνεται πως δεν σταματά εδώ, καθώς, ενόψει της νέας άφιξης της Τρόικας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμες τέσσερις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζονται τροποποιήσεις και βελτιώσεις στη Φορολογία Εισοδήματος, καθώς και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, ο Νέος Φόρος Ακινήτων, το νέο πλαίσιο για τη συλλογή αποδείξεων, που θα περιλαμβάνει την θέσπιση κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων και την αποσύνδεση της συλλογής από το αφορολόγητο αλλά και αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ysterografa.gr