Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Σφοδρές μάχες στη Συρία


syriaΟι δυνάμεις του συριακού στρατού κατέλαβαν πολλά κτίρια στα όρια των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες στη Χομς χθες, όγδοη ημέρα της ευρείας κλίμακας εκκαθαριστικής επιχείρησης που διεξάγουν οι τακτικές δυνάμεις στην πόλη αυτή της κεντρικής Συρίας, όπως είπαν χθες ακτιβιστές και αντάρτες.
Ο στρατός είχε εξαπολύσει επίθεση από το περασμένο Σάββατο, βομβαρδίζοντας αδιάκοπα τις περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών μαχητών.
«Οι πιο σφοδρές μάχες σημειώθηκαν στα μέτωπα της Χαλντιγέ και της Μπαμπ Χουντ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ακτιβιστής. «Τα στρατεύματα του καθεστώτος άρχισαν την Παρασκευή να προωθούνται αργά και να καταλαμβάνουν πολλά κτίρια γύρω από τη συνοικία Χαλντιγέ», είπε ο ίδιος.
Το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι ο στρατός έχει καταλάβει πολλά κτίρια στην Μπαμπ Χουντ, στο κέντρο της Χομς.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που χθες εξέλεξε τον Αχμέντ Αλ-Άσι Αλ-Τζάρμπα  νέο επικεφαλής στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε εκ νέου να υπάρξει μια «άμεση αντίδραση» της διεθνούς κοινότητας, που θα συμπεριλαμβάνει «την διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αθώων πολιτών» από τη Χομς.

Οι συνοικίες τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες πολιορκούνται εδώ και ένα χρόνο και από 2.500 ως 4.000 άμαχοι είναι παγιδευμένοι σε αυτές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι εξέφρασε την Παρασκευή την «έντονη ανησυχία της» για τις συνέπειες της επιχείρησης του στρατού στην πόλη.
Στο μεταξύ αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας κλιμάκωσαν χθες από το πρωί τις επιδρομές στην περιφέρεια της Δαμασκού σε προάστια της Δαμασκού, ενώ ξέσπασαν σφοδρές μάχες σε αρκετά εξ αυτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών.
Μόνο την Παρασκευή βρήκαν το θάνατο 84 άνθρωποι στη Συρία, 27 πολίτες, 34 αντάρτες και 23 στρατιώτες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Επίσης χθες, ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες των ανταρτών, η μία από τις οποίες συνδέεται με την αλ Κάιντα, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με ακτιβιστές. Η σύγκρουση στους κόλπους των ανταρτών σημειώθηκε την ώρα που οι δυνάμεις του Άσαντ καταγράφουν επιτυχίες στο πεδίο και το ηθικό της κυβέρνηση έχει βελτιωθεί μετά την ανατροπή από το στρατό του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος υποστήριζε σθεναρά τους αντικαθεστωτικούς.
Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της αλ Σαμ, μια οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα, προσπαθεί να επικρατήσει σε περιοχές της βόρειας Συρίας. Οι μαχητές της επιβάλλουν μια αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου και έχουν μαγνητοσκοπήσει εκτελέσεις αντικαθεστωτικών που λένε ότι είναι διεφθαρμένοι και έχουν αποκεφαλίσει ανθρώπους που κατηγόρησαν ότι είναι πιστοί στον Άσαντ.
Η σύγκρουση σημειώθηκε στην πόλη αλ Ντάνα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με ακτιβιστές. Μια οργάνωση της αντιπολίτευσης που είναι γνωστή με την ονομασία Ελεύθεροι Νέοι της Ιντλίμπ ανέφερε ότι δεκάδες μαχητές σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι βρέθηκαν οι σοροί ενός αξιωματικού της Ταξιαρχίας Ισλάμ των ανταρτών και του αδελφού του, αποκεφαλισμένες.
Δεν είναι σαφές γιατί ξέσπασε η σύγκρουση, πάντως ορισμένοι αντάρτες αντιμετωπίζουν με οργή την προσπάθεια του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της αλ Σαμ να επιβάλει την δική του εξουσία.

ysterografa.gr