Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Επενδύσεις; ΟΧΙ εδώ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με το πρόσφατο φορολογικό νόμο η κυβέρνηση που υποτίθεται προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα καταργεί το ανεύθυνο του μετόχου των ανωνύμων εταιρειών καθώς επίσης και των άλλων κεφαλαιουχικών εταιρειών για χρέη προς το δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 50 του ν. 4174/2013, μέτοχος που κατέχει τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας και είχε την ατυχία να λάβει μερίσματα απ΄αυτή την τελευταία τριετία πριν τη διάλυσή της ευθύνεται για τις φορολογικές υποχρεώσεις της μέχρι του ύψους των μερισμάτων που έλαβε.

Κατ΄ουσίαν δηλαδή η κυβέρνηση κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα -γιατί στη Βόρειο Κορέα δεν υπάρχουν ανώνυμες εταιρείες- καταργεί στην πράξη το θεσμό της ανώνυμης εταιρείας και δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα.

Το Υπουργείο Οικονομικών με τις παντελώς ακατανόητες επιλογές του ανήρτησε μια τεράστια ταμπέλα πάνω από το γαλάζιο ουρανό της Ελλάδας με λεζάντα "Επενδύσεις; ΟΧΙ εδώ"

Ένα από τα κριτήρια με το οποίο κρίνεται εάν μια οικονομία είναι φιλική στις επενδύσεις ή όχι είναι και η ταχύτητα στην ίδρυση αλλά και στο κλείσιμο μιας επιχείρησης.
Με το άρθρο 50 παρ. 1 του τελευταίου φορολογικού νόμου ο εκκαθαριστής οποιασδήποτε εταιρείας ευθύνεται για τις φορολογικές υποχρεώσεις που αυτή δημιούργησε όσο λειτουργούσε, δηλαδή κατά το χρόνο που αυτός δεν είχε καμία ανάμιξη στις εταιρικές υποθέσεις.
Με τέτοιες φαεινές ρυθμίσεις που ευθέως αποσκοπούν να καταδικάσουν τους επιχειρηματίες σε αιχμαλωσία, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξουν και πολλοί τρελοί που θα δεχθούν να διοριστούν εκκαθαριστές σε μια επιχείρηση που λύνεται, η κυβέρνηση μας οδηγεί από το succes story στο scary story της άγριας φορολογίας.
Μωραίνει Κύριος...
Πάνος Μιχαλόπουλος
Εκπρόσωπος τύπου ΔΡΑΣΗΣ