Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ο Στουρνάρας φοβάται ότι... δεν θα αντέξει η Βουλή

Giannis-Stournaras
(Photo Eurokinissi)
Πριν από μερικές μέρες, με συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα”, ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να διαχωρίσει τον εαυτό του από τους πολιτικούς, να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν λέει ψέματα, και να εκθέσει μια σειρά από απόψεις που προκάλεσαν ποικίλα σχόλια, όπως για παράδειγμα την αποστροφή περί του ότι ήταν εκείνος ο οποίος έπεισε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αλλάξει τη δυσμενή εικόνα που είχε για την Ελλάδα.

Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών “ξαναχτυπά”, αυτή τη φορά με συνέντευξή του στο πρακτορείο “Reuters”.  Εκεί, με τον αέρα του τεχνοκράτη ο οποίος είναι ο βασικός συνομιλητής της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών σε σχέση με την ομαλή εκτέλεση του Μνημονίου στην Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας πήγε λίγο πιο μακριά τη σκέψη του. Και προέβλεψε… μαύρες εξελίξεις για την κυβέρνηση, στην περίπτωση που οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υποκύψουν στην αναμενόμενη κόπωση που επιφέρει η πολύμηνη στήριξη των μνημονιακών μέτρων, και δεν αντέξουν να ψηφίσουν όσα έρχονται.
“Δεν βλέπω κανέναν οικονομικό κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι πολιτικός και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Αν το πιστέψουν, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που απομένουν. Αν δεν το πιστέψουν, δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα. Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος”, επεσήμανε στο πρακτορείο “Reuters” ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του τρέχοντος έτους, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, και να διεκδικήσει τον δανεισμό της απευθείας από αυτές, εκτός δηλαδή Μνημονίου.
Παράλληλα, ο Γιάννης Στουρνάρας έδειξε να τον διακρίνει βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει δημοσιον0μικό κενό για τη διετία 2015-2016, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της Κομισιόν και άλλων διεθνών οικονομικών αναλυτών, επικαλούμενος έρευνες και στοιχεία που έχει ο ίδιος στη διάθεσή του.
“Η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη του αναμενομένου, αν συνεχιστεί η εξαιρετική απόδοση της τουριστικής περιόδου”, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ απέφυγε την οποιαδήποτε συζήτηση για νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

ysterografa.gr