Λήγει σήμερα η προθεσμία που έχει δώσει του Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα Υπουργεία, για να αποστείλουν τα στοιχεία από τα οποία θα προκύψουν τα πρώτα συμπεράσματα για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν τόσο στο πρώτο (υπόλοιποι 4.800 υπάλληλοι) του Σεπτεμβρίου όσο και στο δεύτερο (12.500 υπάλληλοι) κύμα διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου, δηλαδή, συνολικά 17.300 εργαζόμενοι.
Οι γραμματείς των Υπουργείων θα αποστείλουν τα στοιχεία στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών και κατόπιν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Στουρνάρας, με την υπογραφή και του συναρμόδιου Υπουργού θα προχωρήσουν στη σύνταξη των απαιτούμενων Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία θα ορίζονται οι καταργούμενες θέσεις. Εως τις 23 Αυγούστου θα οριστικοποιηθούν οι θέσεις που θα καταργηθούν και έως τις 16 Σεπτεμβρίου οι «πλεονάζοντες» θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στην πόρτα της εξόδου και ποιοι θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Όπως αναφέρεται στο Έθνος της Τετάρτης, η μοριοδότηση του τρόπου πρόσληψης και η ενίσχυση της βαθμολογίας των τυπικών προσόντων έναντι της προϋπηρεσίας αποτελούν τις δύο βασικές αλλαγές που εισάγει ο αρμόδιος υπουργός.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, το βασικότερο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο προβλέπει μεγαλύτερη μοριοδότηση για όσους μπήκαν στο δημόσιο με ΑΣΕΠ ή με διαγωνισμό κατά σειρά προτεραιότητας με μόρια στον οποίο είχε πλήρη έλεγχο το ΑΣΕΠ.
Στην τελευταία θέση μοριοδότησης θα είναι οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με άλλες αντικειμενικές διαδικασίες στην εποχή πριν από το 1994.
Θα καθοριστεί επίσης διαβάθμιση στην αφαίρεση μορίων ανάλογα με την ποινή που έχει επιβληθεί στον υπάλληλο, ενω αυξημένη μοριοδότηση αναμένεται να προκύψει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που προσελήφθησαν με βάση ειδικό νόμο.
Τα επιπλέον κριτήρια που θα μοριοδοτούνται αφορούν γλωσσομάθεια, προϋπηρεσία, υπηρεσιακή αξιολόγηση, ημέρες πιστοποιημένης επιμόρφωσης, αριθμός παιδιών κλπ.
Συγκεκριμένα τα κριτήρια που αναφέρει η εφημερίδα είναι:
1. Εκπαίδευση
- Υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
- βαθμός πτυχίου
- Δεύτερο Πτυχίο
- Μεταπτυχιακό
- Διδακτορικό
- Απόφοιτος Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
- Γνώσης Ξένης Γλώσσας (μέχρι και 2) σε τρία επίπεδα (άριστη, πολύ καλή, καλή)
- Πιστοποιημένη επιμόρφωση
- Υπάλληλοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
- Βαθμός πτυχίου
- Δεύτερο πτυχίο
- Μεταπτυχιακό
- Διδακτορικό
- Απόφοιτος Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
- Γνώσης Ξένης Γλώσσας (μέχρι και 2) σε τρία επίπεδα (άριστη, πολύ καλή, καλή)
- Πιστοποιημένη επιμόρφωση
- Υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
- βαθμός απολυτηρίου Λυκείου
- Δεύτερος τίτλος της ίδιας ή ανώτερης βαθμίδας
- Γνώσης Ξένης Γλώσσας (μέχρι και 2) σε τρία επίπεδα (άριστη, πολύ καλή, καλή)
- Υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης
- βαθμός απολυτηρίου Δημοτικού
- Με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ ή με σειρά προτεραιότητας από διαγωνισμό του οποίου το ΑΣΕΠ είχε πλήρη εποπτεία
- Από διαγωνισμό με σειρά προτεραιότητας υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ
- Από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης στέλεχος του ΑΣΕΠ
- Αλλες αντικειμενικές διαδικασίες πρόσληψης πριν από το 1994
- Ο χρόνος προϋπηρεσίας πρέπει να είναι αναγνωρισμένος για τη βαθμολογική ή μισθολογική αξιολόγηση. Μοριοδοτείται με σε 3 επίπεδα:
- Για τα πέντε πρώτα χρόνια
- Για τα επόμενα 10
- Για τα επόμενα 20
Μοριοδοτούντια τα τέκνα της οικογένειας
5. Ειδικές κατηγορίες
Ειδική αυξημένη μοριοδότηση θα προβλέπεται για τα ΑμΕΑ
6. Αρνητική μοριοδότηση
Θα αφαιρούνται μόρια από την τελική βαθμολογία για όσους έχουν τελέσει πειθαρχικά αδικήματα, ανάλογα με τις ποινές που τους έχουν επιβληθεί
aftodiikisi.gr