Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΔΝΤ: Η παγκόσμια κρίση επιδεινώνε​ται

bailout-people-not-the-banks
Twitter @EmOikonomidis
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, αυτό το… κλισέ που περιστοιχίζει την καθημερινότητα λαών και κοινωνιών τα τελευταία χρόνια, οι συρράξεις έχουν αλλάξει μοτίβο, επίπεδο και θέρετρο επιχειρήσεων. Προφανώς και τις συναντά κανείς στα πεδία των μαχών, εξίσου συχνοί όμως είναι πλέον και οι οικονομικοί-νομισματικοί πόλεμοι.
Κάπως έτσι, η παγκόσμια κρίση την οποία προκάλεσε η διακυβέρνηση Μπους του νεώτερου το 2008, οδηγώντας σε κατάρρευση τη Lehman Brothers, όχι μόνο σεργιανίζει ακόμη χέρι-χέρι με την οπτική του μέλλοντός μας, πέντε “γεμάτα” χρόνια μετά, αλλά δείχνει εντυπωσιακές αντοχές. Και… πείσμα να μην μας εγκαταλείψει.
Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία, που ανακοινώθηκαν σήμερα, καταρρίπτουν ένα άλλο κλισέ: Τα χειρότερα δεν είναι πίσω, αλλά… μπροστά μας. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ταμείου που διαθέτει το περισσότερο ρευστό στον πλανήτη, και δανείζει ακόμη και όσους δεν το έχουν ανάγκη, η παγκόσμια οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμούς ανάπτυξης 3,1% για το υπόλοιπο του 2013, ενώ τον Απρίλιο η πρόβλεψη μιλούσε για 3,3%. Όσο για το 2014, η πρόβλεψη “κουρεύεται” και για εκείνο το χρονικό διάστημα, από το 4% στο 3,8%.
Οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στηρίζουν τις “μαύρες” προβλέψεις τους σε νέους κινδύνους που θεωρούν ότι έχουν εμφανιστεί μετά τον Απρίλιο σε αναπτυσσόμενες χώρες με ρόλο-κλειδί για την παγκόσμια οικονομία, όπως την Κίνα και τη Βραζιλία, καθώς και την παρατεινόμενη ύφεση στην οικονομία της ευρωζώνης.
Ο… τρόμος ωστόσο κρύβεται στη σελίδα που αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει ότι ενόψει και της διαδοχής του Μπεν Μπερνάνκι στην ηγεσία της Fed, η Ουάσινγκτον θα περιορίσει το… τύπωμα χρήματος που διοχετευτεί μέχρι σήμερα στην αγορά και τις επιχειρήσεις, για να τις κρατήσει ζωντανές και να δώσει με προοπτικές νικηφόρας επικράτησης τη μάχη με την ανεργία και την ύφεση. Γι’ αυτό και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ “ψαλιδίζεται” από το 1,9% του Απριλίου στο 1,7%, και για το 2014 από 2,9% σε 2,7%.
Για την ευρωζώνη, το Ταμείο θεωρεί ότι η ύφεση διαμορφώνεται με βαθύτερα και περισσότερο σύνθετα χαρακτηριστικά σε σχέση με ό, τι ανεμένετο αρχικά, γι’ αυτό και η πρόβλεψη επιδεινώνεται και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ύφεση 0,6% αντί για 0,4% που είχε εκτιμηθεί τον Απρίλιο.
Στην απαισιόδοξη έκθεση των αναλυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία, υπάρχει και η εξαίρεση: Η οικονομία της Ιαπωνίας, που από το 1,5% της πρόβλεψης του Απριλίου για τον ρυθμό ανάπτυξής της, ανέβηκε στο 2%. Είναι όμως μόνη. Και είναι οικονομία… καμικάζι.

ysterografa.gr