Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Αργολίδα από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Εurope Direct Περιφέρειας Πελοποννήσου

 
Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Εurope Direct  Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ναύπλιο διοργάνωσε ενημερωτικές εκδηλώσεις στο 2ο Γυμνάσιο Άργους και στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, με προσκεκλημένο τον υπεύθυνο του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Δ/νσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Στράτο Μεϊντανόπουλο. Ο κ. Μεϊντανόπουλος  μίλησε σε συνολικά 127 μαθητές της Γ¨ γυμνασίου και 12 καθηγητές, για θέματα πολυγλωσσίας, γλωσσομάθειας αλλά και σπουδών και εξειδίκευσης στον τομέα της μετάφρασης και διερμηνείας. Επίσης ενημέρωσε τους μαθητές σχετικά με τις δυνατότητες απασχόλησής τους στον τομέα των γλωσσικών επαγγελμάτων και τόνισε ότι παραμένει ένα επάγγελμα που δεν έχει κορεστεί και δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν η επικεφαλής του Κέντρου κ. Άννα Μαντά και η συντονίστρια δράσεων κ. Ανδρονίκη Τζομάκα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκαν έντυπα και αφίσες των εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επικεφαλής του Κέντρου κ. Άννα Μαντά παρουσίασε στα παιδιά και τους καθηγητές τους το ρόλο του Κέντρου EUROPE DIRECT που είναι η πρακτική και συγκεκριμένη ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για τα δικαιώματά τους στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τις δυνατότητές τους για κινητικότητα, επαγγελματική αποκατάσταση, επιχειρηματική δραστηριότητα, εκπαίδευση, ανταλλαγές, πρακτική άσκηση, επιδοτήσεις  και άλλα. Επίσης δόθηκαν τα στοιχεία επαφής με το Κέντρο προκειμένου να απευθυνθούν σε αυτό για οποιαδήποτε απορία τους ή πρακτική βοήθεια σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις παραπάνω ενημερώσεις η ανταπόκριση των μαθητών ήταν μεγάλη καθώς παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και  συμμετείχαν με ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, τα παιδιά παρουσίασαν μία προσομοίωση διερμηνείας κατά τη διάρκεια της οποίας ένας μαθητής αφηγήθηκε μία σύντομη ιστορία στα Αλβανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά από συμμαθήτριά του. Οι μαθητές χειροκροτήθηκαν θερμά από τους συμμαθητές τους και τα παιδιά αντιλήφθηκαν με βιωματικό τρόπο τον πλούτο της πολυγλωσσίας και της γλωσσομάθειας.
 
 
 
 
Ανδρονίκη Τζομάκα
Συντονίστρια δράσεων
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe DIRECT Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ναύπλιο
                                                                                                       
Περιφέρεια Πελοποννήσου-Ναύπλιο
Παραλιακή οδός Ναυπλίου-Νέας Κίου, 21100 Ναύπλιο,
'  2752 362141                  7  27520 25048                   : europedirect@argolida.gr
Ώρες λειτουργίας του Κέντρου για το κοινό: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.30-13.30
Χρειάζεστε πληροφορίες για την Ε.Ε.; καλέστε δωρεάν στο 00800 67891011 από οπουδήποτε στην ΕΕ (Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-19.30) . Για τα δικαιώματα σας σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και πρακτικές συμβουλές, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο ‘Η Ευρώπη Σουhttp://europa.eu/youreurope/citizens/index_el.htm