Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Διασφάλιση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ

eurogroup
Περίπου 1 1/2 ώρα κράτησε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο, όπου αποφασίστηκε να διευκολυνθεί η Λευκωσία, με μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει για το θέμα του “κουρέματος” των καταθέσεων, στο πλαίσιο της βοήθειας που θα δοθεί.
Πιο συγκεκριμένα, η εισήγηση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup είναι να μην μπει φόρος στις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.
“Το Eurogroup συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ”, αναφέρεται στο κείμενο το οποίο καλεί τις κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο να εφαρμόσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.
Η κυπριακή κυβέρνηση καλείται λοιπόν τώρα να βρει τρόπο ώστε να καλύψει το ποσό που θα εξοικονομούσε από το κούρεμα των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο φόρος στους μεγαλοκαταθέτες να ανέβει στο 15%, κάτι που και πάλι θεωρείται δεδομένο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ρωσίας.
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Λευκωσία, υπό τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
Στη σύσκεψη έλαβε μέρος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, διοικητές τραπεζών αλλά και οικονομικοί παράγοντες.
Η κυπριακή κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπους και να καταθέσει νέες προτάσεις, ώστε να αποφευχθεί το κούρεμα ή έστω να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες.
Όσο για την σχετική ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή, αυτή μετατέθηκε για την Τρίτη, ώστε να υπάρξει χρόνος για νέες διαπραγματεύσεις κι ενώ φαινόταν πως το μέτρο του κουρέματος, πολύ δύσκολα θα περνούσε.
Διαβάστε το αγγλικό κείμενο της απόφασης της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ΕΔΩ.

sterografa,gr