Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ποιοί πρόλαβαν να αποσύρουν καταθέσεις στην Κύπρο;

kypriakes-trapezes
Μείζον θέμα έχει προκληθεί στην Κύπρο στο περιθώριο έντονης φημολογίας ότι υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι τις τελευταίες μέρες έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, γνωρίζοντας ή… υποψιαζομένοι όσα θα επακολουθούσαν με τη συμφωνία του Eurogroup.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Daily Mail”, περίπου 60.000 Βρετανοί που έχουν καταθέσεις ύψους 1,7 δισεκατομμυρίου αγγλικών λιρών στην Κύπρο, αναμένεται να χάσουν μέχρι και 170 εκατομμύρια λίρες, λόγω της απόφασης για “κούρεμα” καταθέσεων, στην οποία κατέληξε το Eurogroup.
Στην Κύπρο βρίσκονται περίπου 3.000 Βρετανοί οι οποίοι υπηρετούν στις βάσεις των Άγγλων στη Μεγαλόνησο, καθώς και πολλοί συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν επιλέξει την Κύπρο για το υπόλοιπο της ζωής τους, μεταφέροντας μάλιστα και τις καταθέσεις τους.
Καθώς λοιπόν το κλίμα για τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είναι εξαιρετικά βαρύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ζήτησε να δημοσιευθεί κατάλογος με επώνυμους καταθέτες, οι οποίοι απέσυραν τις τελευταίες μέρες τις καταθέσεις τους.
Ταυτόχρονα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζητάει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έφεραν την Κύπρο στη σημερινή κατάσταση, σε μια προσπάθεια να μεταφερθεί η πολιτική αντιπαράθεση στο γήπεδο του ΑΚΕΛ και του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

Nikolas-PapadopoulosΟ γιός του Τάσσου Παπαδόπουλου Νικόλας, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος συγκρούστηκε με τον Μάριο Καρογιάν, αναμένεται να αντιταχθεί στο νομοσχέδιο που θα φέρει σήμερα για ψήφιση στην Κυπριακή Βουλή η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.
Το “όχι” του Νικόλα Παπαδόπουλου έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία, ενώ γύρω του συνασπίζονται και πολλοί ακόμη βουλευτές, καθιστώντας εξαιρετικά αμφίβολη την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο άλλωστε, θεωρούν ότι θα υπάρξουν πολλές διαρροές από τον κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που θα συνεπάγεται την καταψήφιση του νομοσχεδίου, και ραγδαίες εξελίξεις που ενδεχομένως θα οδηγήσουν την Κύπρο ακόμη και σε έξοδο από την ευρωζώνη.

ysterografa.gr