Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Ερώτηση Χρίστου Δήμα για το Μουσείο και τον Αρχαιολογι​κό χώρο Ισθμίων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα την καλύτερη συντήρηση και προβολή του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου Ισθμίων κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Η ερώτηση χαρακτηριστικά αναφέρει:
"
Ο αρχαιολογικός χώρος των Ισθμίων με το Ναό του Ποσειδώνα,το αρχαίο στάδιο και άλλα σημαντικά μνημεία αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ιστορικούς χώρους της Κορινθίας που αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό. Ακόμη, συνδέεται και με τους ομώνυμους σημαντικούς αγώνες της Αρχαιότητας. Πέραν τούτου, στο Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο από το 1978, εκτίθενται ευρήματα μοναδικής αρχαιολογικής αξίας παγκοσμίως.
Παρόλα αυτά, σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλειμμένα μιας και η συντήρηση και η προβολή του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου των Ισθμίων δεν είναι ανάλογη της ιστορικότητας και της πολιτιστικής τους αξίας. Δεν υπάρχει προσωπικό ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης και συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου. Επιπλέον, ο χώρος και το Μουσείο έχουν ανάγκη συστηματικής καθαριότητας καθώς είναι απεριποίητα.
Ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακατασκευής και συντήρησης του Μουσείου από το 2005 έως το 2010 και παρά το γεγονός ότι η περιοχή των Ισθμίων απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Κόρινθο και την Αθήνα, δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να προσελκύσει το ανάλογο ενδιαφέρον τουριστών και επισκεπτών,αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν έχει γίνει καθόλου ενημέρωση και τουριστική προβολή.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για την καλύτερη συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου;
2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Ισθμίων να αποτελέσει χώρο τουριστικής προβολής διεθνώς;"
Ο ερωτών βουλευτής,