Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Οι αποκαλύψεις του Ντράγκι για το μέλλον της ευρωζώνης

Mario-Draghi
Οι συνεδριάσεις του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τείνουν να γίνουν… αφόρητα βαρετές το τελευταίο διάστημα. Όλοι κατανοούν ότι η Φρανκφούρτη, που εν πολλοίς διέσωσε την ευρωζώνη μέσα σε αυτή την κρίση χρέους και δανεισμού των περισσότερων οικονομιών του κοινού νομίσματος, δεν σκοπεύει να αλλάξει πολιτική το αμέσως επόμενο διάστημα. Ειδικά όχι σε ό, τι αφορά το επιτόκιο του ευρώ.
Έτσι έγινε και σήμερα. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,75%, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι είχε διάθεση για αποκαλύψεις. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχτηκε, πιθανότατα για πρώτη φορά, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω το επιτόκιο του ευρώ, αποφασίστηκε ωστόσο να μην γίνει μια τέτοια θεαματική κίνηση. Ο καθένας μπορεί να υποθέσει… να μην γίνει ακόμη.
Με τη συγκεκριμένη αποκάλυψη, ο Μάριο Ντράγκι ήθελε να στείλει ένα σαφές… υπονοούμενο στις αγορές: Η Φρανκφούρτη δεν θα διστάσει να τις εκπλήξει ευχάριστα, αν θεωρήσει ότι η συγκυρία της δεδομένης στιγμής θα απαιτεί τέτοιου είδους υπερβάσεις.
Απ΄την άλλη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ προέβλεψε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, δηλαδή του τρέχοντος έτους, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του για τη σχέση των αγορών που έχουν… δαιμονοποιηθεί, με την πραγματικότητα, την πολιτική και τη Δημοκρατία, με αφορμή το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Ιταλία.
“Οι αγορές καταλαβαίνουν και κατανοούν ότι ζούμε σε Δημοκρατίες. Και στις Δημοκρατίες, οι πολίτες αποφασίζουν”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Μάριο Ντράγκι.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr