Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Φόρος τιμής, από τις τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου στον Κωνσταντίνο Καραμανλή







Σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας παραβρέθηκε στην εκδήλωση "Κωνσταντίνος Καραμανλής τότε και τώρα" του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από τον θάνατό του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της συμπολίτευσης Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Γιώργος Παπανδρέου και Παναγιώτης Πικραμμένος, έδωσαν το παρών στην πρώτη σειρά των καθισμάτων. Παρόντες και οι Βύρων Πολύδωρας και Θοδωρής Ρουσόπουλος. Στην πρόσκληση για την εκδήλωση δεν ανταποκρίθηκαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Σαμαράς κατά την είσοδό του στο Μέγαρο Μουσικής όπου έγινε η εκδήλωση, αντάλλαξε χειραψία με τον Κώστα Μητσοτάκη ο οποίος είχε έλθει νωρίτερα, συνοδευόμενος από την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε από την θέση του και πήγε και χαιρέτισε τον πρωθυπουργό, που καθόταν μερικά καθίσματα μακρύτερα μαζί με την σύζυγό του Γεωργία. Ο πρωθυπουργός είχε και σύντομη ομιλία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ζει και μας εμπνέει και εμάς που είμαστε οι κληρονόμοι του και εκείνους που είναι οι επίγονοι όσων των πολέμησαν. «Οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του και να αντιληφθούμε τις αρχές και τις αξίες του και να πάμε πιο πέρα την κληρονομιά του». Αναφερόμενος στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή επισήμανε ότι «έκανε υπερβάσεις και άλματα. Ήταν άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού που δεν παρασύρθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Ήταν ο αρχιτέκτονας της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έριχνε γέφυρες σε ανατολή και Δύση. Ήξερε τα όρια της χώρας και δεν έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια. Είχε πάντα πυξίδα το εθνικό συμφέρον, είχε όραμα για την χώρα και έβλεπε μπροστά. Κατάλαβε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη όταν άλλοι φώναζαν συνθήματα. Αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις, τις νομιμοποίησε αλλά δεν έπαψε να στηλιτεύει τα σφάλματά τους. Δεν προσπάθησε να το παίξει ψευτοπροοδευτικός. Ήταν πραγματικά προοδευτικός και μπροστά από την εποχή του. Ήταν καλός καπετάνιος γιατί οδηγούσε με σταθερό χέρι. Ήταν ηγέτης γιατί τους αγκάλιαζε όλους. Στην πρώτη του περίοδο είχε προτεραιότητα την Ανάπτυξη, στην δεύτερη είχε την εμπέδωση της δημοκρατίας. Περιφρονούσε τα ψευτοκουλτουριάρικα φτιασιδώματα και απεχθανόταν τον λαϊκισμό. Συνδύασε στοιχεία από τον Ατλαντισμό του Αντενάουερ και του Ντε Γκολ, συγκρούστηκε κάποιες φορές, αλλά δεν απομόνωσε ποτέ την χώρα. Αποκατάστησε και θεμελίωσε τον κοινοβουλευτισμό. Ήταν ο δωρικός και αυστηρός ηγέτης που όμως δάκρυσε για την Μακεδονία».
Κάνοντας και τους συσχετισμούς με το παρόν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «όσο περισσότερες τολμηρές μεταρρυθμίσεις κάνουμε, όσο περισσότερα ανοίγματα κάνουμε στον διεθνή περίγυρο, τόσο περισσότερο σεβόμαστε την κληρονομιά του. Εμείς τιμούμε την κληρονομιά του όταν κρατούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κάποιοι μας είχαν τελειωμένους, όταν εφαρμόζουμε τον νόμο όταν προσπαθούμε να πιάσουμε τους στόχους μας για την δημοσιονομική προσαρμογή, όταν άλλοι τον σέβονται μόνο στα λόγια».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης «Η παρακαταθήκη που άφησε ο ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης στην πολιτική τάξη της χώρας είναι τεράστια: Για κάθε δημοκρατικό πολιτικό χώρο, για κάθε δημοκρατική ιδεολογία που μετουσιώνεται σε πολιτικό λόγο και πράξη από τους πολιτικούς φορείς, είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες απόψεις, ο πολιτικός πολιτισμός, ο σεβασμός στις θέσεις του άλλου, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετεί το γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθερά και έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60 χρόνια». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια από το θάνατό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδρυτή της ΝΔ.
Ο Φώτης Κουβέλης πρόσθεσε ακόμη: "Αυτή η θέση του Κ. Καραμανλή, είναι αναγκαία για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο πάσχει από ποικίλες παθογένειες, η διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων σχετικά με τα όρια του πολιτικού και κομματικού συστήματος, το εύρος της πολιτικής παρέμβασης, τον ρόλο του πολιτικού προσωπικού, τις εναλλακτικές μορφές πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης, τη συστηματική και διεισδυτική παρακολούθηση των δυνατοτήτων της ίδιας της πολιτικής. Ειδικά σήμερα, ειδικά υπό τις έκτακτες και δραματικές οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι χρειάζεται μια δημόσια συζήτηση για να απελευθερώσουμε, όπως είπε, το δημόσιο πολιτικό διάλογο από τις πελατειακές σχέσεις, τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση που δεν αφορά στην ουσία των προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας και να κατακτήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και θέσεις.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήρε με θερμά λόγια το ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της πολιτικής ομαλότητας μετά την πτώση της δικτατορίας, το όραμα και την πραγματοποίησή του για ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, νυν Ε.Ε., καθώς και στη νομιμοποίηση της κομμουνιστικής Αριστεράς. Και έκλεισε την ομιλία του με τα λόγια του ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Λεωνίδα Κύρκου:
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε ένα άλλο ήθος πολιτικού άνδρα. Λιτός και αυστηρός στην ιδιωτική του ζωή, εχθρός της εύκολης ρητορείας και της δημαγωγίας, ήξερε πότε έπρεπε να αποχωρήσει και να παραμείνει στη σιωπή. Σφράγισε την πολιτική ζωή του τόπου και πέρασε στην Ιστορία συνοδευόμενος από τον καθολικό σεβασμό φίλων και αντιπάλων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. ΒενιζέλοςΤη βεβαιότητά του ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μας έλεγε σήμερα ότι είναι κοινή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και πολιτικού πολιτισμού ως μιας από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της πατρίδας μας μέσα σε συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκδήλωση του ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, για τη συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατό του.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και η οριστική και ασφαλής έξοδος από την κρίση ώστε η Ελλάδα ως κανονικό κράτος να κατακτήσει την αυτοδυναμία και την ουσιαστική ισοτιμία της μέσα στην Ευρώπη, θα είναι και η ιστορική καταξίωση της Μεταπολίτευσης συνολικά, άρα θα είναι και μια καταξίωση του έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Επεσήμανε δε ότι μπορεί να υπήρξαν και να υπάρχουν πολλές διαφωνίες στους επιμέρους χειρισμούς, ωστόσο «άλλη στρατηγική επιλογή ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι τρεις βασικές ιστορικές εξελίξεις που συνδέονται με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δηλαδή η δημοκρατική μετάβαση του 1974, η οριστική επίλυση του πολιτειακού και η ένταξη στην Ε.Ε., «έχουν προ πολλού και οριστικά καταστεί κοινό εθνικό κτήμα».
Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα στο δεύτερο ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς το ως «ζήτημα εθνικής αυτογνωσίας» και σημείωσε, αναφορικά με την «επιπόλαια απαξίωση» της Μεταπολίτευσης που πολλοί θεωρούν, όπως είπε, ότι έφτασε στο τέλος της με το ξέσπασμα της τρέχουσας κρίσης, «είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια για την περίοδο της Μεταπολίτευσης». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι αυτή η περίοδος, «παρά τις προβλήματα και τις αντιφάσεις και τις υστερήσεις της είναι η καλύτερη και ευτυχέστερη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας μας».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Βενιζέλος στον πολιτικό πολιτισμό που εγκαθιδρύθηκε στην περίοδο της Μεταπολίτευσης και στη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε αυτό, αντιπαραβάλλοντας την περίοδο εκείνη με τη σημερινή, όπου, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η πολιτική διαφωνία μετατρέπεται σε θεσμικό και ηθικό πόλεμο και το δημοκρατικό μέτρο έχει χαθεί».
Ειδικότερα, είπε ότι η περίοδος της Μεταπολίτευσης άλλαξε τον πολιτικό πολιτισμό μας σε σχέση με την προδικτατορική και τη μετεμφυλιακή περίοδο, μας επέτρεψε να διακρίνουμε ανάμεσα στην πολιτική σύγκρουση και την δημοκρατική πολιτική δεοντολογία, κατέστησε εμφανές ότι ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εσωτερικός εχθρός, κοινωνικά μισητός, ηθικά απαξιωμένος, εθνικά απόβλητος. «Η πατρίδα μας είχε υποστεί έναν κατά κυριολεξία εμφύλιο πόλεμο, μια μακρά μετεμφυλιακή ένταση, μια δικτατορία και δεν είχε ούτε περιθώρια ούτε διάθεση να ζήσει καταστάσεις μετωπικής σύγκρουσης και οιονεί εμφυλίου πολέμου. Στην υπέρβαση αυτή συνέβαλε καθοριστικά Ο κ Καραμανλής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η πολιτική διαφωνία μετατρέπεται σε ασύμμετρο θεσμικό και ηθικό πόλεμο, το δημοκρατικό μέτρο έχει χαθεί». Σε αυτό το σημείο, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μας έλεγε σήμερα ότι είναι κοινή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και πολιτικού πολιτισμού ως μιας από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της πατρίδας μας μέσα σε συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλή που, όπως ανέφερε, είχε το σπάνιο προνόμιο να διασχίσει ως πολιτικός ηγέτης μισό περίπου αιώνα, «δεν έχει να φοβηθεί κάτι από αυτή την εξελισσόμενη ιστορική αξιολόγηση». Πρόσθεσε ότι πάντα θα υπάρχουν αμφισβητήσεις για τη μια ή την άλλη επιλογή και πως όμως «καθίστανται τώρα καλύτερα αντιληπτές πρώτον οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση της πρωθυπουργίας του και δεύτερον η προσήλωσή του στην Ευρώπη και τη δημοσιονομική πειθαρχία, «που η ιστορική αλήθεια επιβάλει να πούμε ότι καταγράφηκε στα δεδομένα τόσο του 1963 όσο και του 1980, δηλαδή κατά τις δύο αποχωρήσεις του από το αξίωμα του πρωθυπουργού».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. ΤσίπραςΤην συνεισφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην θεμελίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την δικτατορία υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής.
Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Καραμανλής ήταν μια «ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας», και υπενθύμισε και μια αναφορά του Χαρίλαου Φλωράκη που είχε χαρακτηρίσει τον εν ζωή τότε Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως ένα σημαντικό ηγέτη της τάξης του.
Με μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στην ιστορία, την παρουσία και τη δράση του ιδρυτή της ΝΔ ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Κ. Καραμανλής ήταν ο πολιτικός εκείνος που κατάφερε μια σπάνια πολιτική και προσωπική υπέρβαση. Κατάφερε να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώρα όσο και στην παράταξή του, ο εμφύλιος και οι ξένοι προστάτες. Το καθεστώς του διαχωρισμού των Ελλήνων σε εθνικόφρονες και μη. Τις πρακτικές των διωγμών, της αστυνομικής ασυδοσίας και της κατάστασης πολιορκίας, που χαρακτήριζαν την Ελλάδα μέχρι το 1974. Με αποκορύφωμα, βέβαια, την εφτάχρονη δικτατορία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε πλήρως την δράση του Κ. Καραμανλή πριν την δικτατορία και τον τρόπο που κυβέρνησε τη χώρα τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ανέλυσε δηλαδή την υπέρβαση που έκανε, υπό την οπτική της Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι η υπέρβαση αυτή, με τεράστια σημασία για τη δημοκρατία και τη χώρα, αποτέλεσε μια γενναία επιλογή, αφού ο ίδιος ήταν ο ηγέτης που αναδείχτηκε μέσα σε κείνο το μετεμφυλιακό πολιτικό, κοινωνικό και δημοκρατικό ημίφως. «Αυτήν την υπέρβαση οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τη διαφυλάξουμε και να μην λησμονούμε ότι ήταν ο ίδιος άνθρωπος που υπήρξε επί σειρά ετών το ισχυρό πρόσωπο ενός αυταρχικού καθεστώτος, που είχε οικοδομηθεί μέσα σε διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε» είπε.
Για τον μεταπολιτευτικό Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επεδίωξε και κατάφερε να διευρύνει τα όρια της παράταξής του. Αφουγκράστηκε τις νέες δημοκρατικές ανάγκες και κυρίως την ιστορική ανάγκη να οικοδομηθεί στη χώρα μια σταθερή δημοκρατική νομιμότητα, που θα προστατεύει τα στοιχειώδη δικαιώματα, θα περιορίζει στο ελάχιστο τους πολιτικούς διαχωρισμούς και θα διασφαλίζει την ομαλή εναλλαγή στην εξουσία.
Από αυτή την άποψη, πρόσθεσε, δεν συνέβαλε μόνο αποφασιστικά να ξεπεραστούν πρακτικές και λογικές άλλων εποχών, που και ο ίδιος είχε υπηρετήσει και μάλιστα πρωταγωνιστικά. Αλλά ξεπέρασε με μια έννοια και τον ίδιο τον εαυτό του. «Κι αυτό είναι, πιστεύω, που καθιστά την προσωπικότητά του ξεχωριστή, ακόμα και για τους αντιπάλους του» τόνισε.
Μια ακόμη προσφορά του Κ. Καραμανλή στη χώρα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ότι κατάφερε, να ξεπεράσει, σε ορισμένα σημεία, τα όρια της ιδεολογίας του. Ότι συνέβαλλε μαζί με τους ηγέτες των άλλων παρατάξεων στην εμπέδωση της κουλτούρας της ομαλής δημοκρατικής εναλλαγής. Μια κουλτούρα που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε ποτέ παθητικός αποδέκτης εντολών, ούτε παρατηρητής των συσχετισμών. Διέθετε αξιόλογα πολιτικά προσόντα, χαρακτήρα, προσωπικότητα, κι αυτό που λέμε «πολιτικό τσαγανό».
Υπό το πρίσμα αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, επειδή ο Καραμανλής είναι πολιτικός που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του καιρού του, η δομή της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας μετά το 1974 φέρει έντονα τη σφραγίδα του, στο μέτρο που επιδίωξή του ήταν η θεσμική εξισορρόπηση των κοινωνικών και πολιτικών αντιθέσεων και όχι η υποταγή της πολιτικής στα οργανωμένα και συμπαγή οικονομικά συμφέροντα, ούτε βέβαια η διαιώνιση της διχόνοιας του ελληνικού λαού.
Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε έναν προσωπικό του συλλογισμό. Όπως είπε «είναι ώρες που σκέφτομαι, ειδικά τούτες τις πρωτόγνωρες στιγμές που περνά η χώρα, αν ήταν παρόντες μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης, για να αναφερθώ μόνο στις προσωπικότητες της μεταπολίτευσης, πως άραγε θα αντιδρούσαν; Πολύ πιθανόν, λοιπόν, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν σήμερα παρών, να σχολίαζε με τα γνωστά σε όλους... γαλλικά του, πολλές πλευρές της σημερινής ευρωπαϊκής και ελληνικής πραγματικότητας».

e-typos.com