Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

H επόμενη δόση “ξεκλειδώνει” (και)… με απολύσεις

Giannis-Stournaras-Eurogroup 
 
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ
Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου αναμένεται να δώσει σήμερα το EWG. Για την κυβέρνηση όμως έχει ήδη ξεκινήσει η μάχη για τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία θα κριθεί από τον έλεγχο της Τρόικας, που καταφθάνει την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Το ραντεβού των επικεφαλής της αποστολής με τον Γιάννη Στουρνάρα έχει οριστεί για τις 3 Μαρτίου, με τα βασικά προαπαιτούμενα να μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Πρώτο στη λίστα, το θέμα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο, καθώς η υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει στους δανειστές πλήρες σχέδιο για τον καθορισμό των θέσεων πλεονάζοντος προσωπικού στα υπουργεία και συγκεκριμένων τριμηνιαίων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους έως το τέλος του 2014.

Η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν θέτει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, υπενθυμίζοντας όμως την υποχρέωση να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους και επαναλαμβάνοντας ότι όσοι δεν απορροφηθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου θα αποχωρήσουν.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι ο στόχος για τις αποχωρήσεις θα επιτευχθεί με τις συνταξιοδοτήσεις, τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, τη μη ανανέωση συμβάσεων και τον περιορισμό των προσλήψεων, την αξιολόγηση όλων των δομών του δημοσίου και τα νέα οργανογράμματα, καθώς και από την αξιολόγηση του προσωπικού.
Οι ανάγκες που θα προκύψουν από τις αθρόες αποχωρήσεις θα καλυφθούν από όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ απολύσεις θα υπάρξουν μόνο για τους επίορκους, τους ακατάλληλους και τους κοπανατζήδες.
Πάντως, η τρόικα στο Μνημόνιο εκτιμά ότι μεγάλο μέρος όσων μπουν στο σχέδιο κινητικότητας θα αποχωρήσουν τελικά.

Δεύτερο καυτό μέτωπο είναι εκείνο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς η τρόικα θα ελέγξει την πορεία των μέχρι τώρα διαδικασιών και το κατά πόσο αυτές θα οδηγήσουν σε επίτευξη του στόχου για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ φέτος. Ο Απρίλιος θεωρείται ο “καυτός” μήνας που θα κρίνει το αποτέλεσμα για όλο το έτος, αφού ξεκινούν οι διαδικασίες των δεσμευτικών προσφορών για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, Αφάντου, μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ το μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ, βγαίνουν οι προκηρύξεις για περιφερειακά αεροδρόμια και πωλούνται έξι προξενικές κατοικίες, ενώ ξεκινούν και οι διαδικασίες για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΡΟΣΚΟ.

Τρίτο “αγκάθι” είναι η πορεία των εσόδων, καθώς οι ενδείξεις από την αγορά ενισχύουν την εκτίμηση ότι για δεύτερο συνεχή μήνα, οι εισπράξεις από τους φόρους κατανάλωσης θα υπολείπονται των στόχων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη συνολική εικόνα του Προϋπολογισμού. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή των στοιχείων για τα έσοδα του Φεβρουαρίου, με τους οιωνούς να μην είναι και οι καλύτεροι.
Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 415 εκατ. ευρώ αντί πρόβλεψης ελλείμματος 413 εκατ. ευρώ, λόγω της συγκράτησης των δαπανών, καθώς τα έσοδα προ επιστροφών ήταν λιγότερα κατά 239 εκατ. ευρώ από στόχο. Η “τρύπα” αυτή δημιουργήθηκε κυρίως λόγω της καθίζησης του ΦΠΑ με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 161 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα προσδοκώμενα, ενώ και από τους υπόλοιπους φόρους κατανάλωσης η υστέρηση έφτασε στα 295 εκατ. ευρώ.
Ως “σωσίβια” των εσόδων για τον Φεβρουάριο, προσδοκάται ότι θα λειτουργήσουν η καταβολή της 6ηςδόσης του φόρου εισοδήματος της περασμένης χρονιάς αλλά πολύ περισσότερο η 4η δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων καθώς και η 1η δόση του ΦΑΠ του 2010.

ysterografa.gr