Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ο Βρούτσης εξήγγειλε την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων

vroutsis6
Την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος με την οικονομική ενοποίηση των διαφόρων τομέων, τη δημιουργία ενιαίων κανόνων μέσα σε κάθε φορέα κύριας ασφάλισης εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, μετά τη σημερινή πρώτη συνάντηση της επιτροπής συντονισμού έργου για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης των υφιστάμενων ταμείων κύριας ασφάλισης.
Πρόκειται για την διοικητική και λειτουργική ενοποίηση 90 διαφορετικών μητρώων συνταξιούχων και 60 διαφορετικών κλάδων ασφάλισης, που ενώ είχαν ενταχθεί κατά το παρελθόν στους 6 κύριους ασφαλιστικούς φορείς διατηρούν έως σήμερα την «οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια» τους.
Η κατάσταση αυτή είχε επιφέρει, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, «γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα, απώλεια εσόδων και προβληματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αυξημένο διοικητικό κόστος, ανεπαρκή στατιστική παρακολούθηση και υπονόμευση της δυνατότητας να σχεδιάζονται αποτελεσματικές πολιτικές».
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ότι πρόκειται για αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια αλλά σκόνταφταν πάντοτε στο φόβο του «πολιτικού κόστους» ενώ απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις, λόγω των αλλαγών αυτών.
Σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις που έθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας, το έργο της επιτροπής θα κινηθεί σε 4 άξονες. Τον εντοπισμό των συντάξεων «μαϊμού», την είσπραξη των οφειλών και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, μέσω ενιαίου και απλοποιημένου τρόπου είσπραξης των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον περιορισμό της σπατάλης σε δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα.
Θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ το οργανωτικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει καταρχήν την κεντρική Επιτροπή Συντονισμού, υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας και τη συμμετοχή των διοικητών και προέδρων των ταμείων κύριας ασφάλισης, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και έγκριτων εμπειρογνωμόνων.
Η Επιτροπή Συντονισμού θα συνεπικουρείται από επιτροπή νομικής στήριξης και Επιστημονική Γραμματεία, ενώ θα εποπτεύει και θα συντονίζει την εργασία 6 τεχνικών κλιμακίων, ένα ανά ταμείο κύριας ασφάλισης.
Ακόμη, θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, παρουσιάζοντας κάθε φορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ώστε με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους τα τελικά παραδοτέα να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο νομοθέτημα, το οποίο σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας θα είναι έτοιμο προς το τέλος του έτους.
Στόχος των αλλαγών, είναι η εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, που θα διατεθεί για την ταχύτερη έκδοση συντάξεων και η ενίσχυση της αναδιανεμητικής λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποπέσουμε στα ίδια γνωστά λάθη, αφήνοντας τις δύσκολες αποφάσεις για το αύριο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε να πάνε και άλλες ευκαιρίες χαμένες» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε:
«Αυτό είναι κάτι που δεν θα μας το συγχωρήσουν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων, οι οποίες θα μας κρίνουν πιο αυστηρά από ό,τι εμείς οι ίδιοι κρίνουμε το παρελθόν. Είναι, εξάλλου, γνωστό σε όλους ότι σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της αδράνειας και της αναβλητικότητας που επιδείξαμε στο παρελθόν».
Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας «μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων» που οικοδομήθηκε «διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων» και «παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο».
«Σήμερα, ξεκινάμε μια συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια να εξορθολογίσουμε, να απλουστεύσουμε και να εξυγιάνουμε αυτές τις διοικητικές και οργανωτικές στρεβλώσεις.
«Το τέλος αυτής της προσπάθειας θα σημάνει εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
«Δεν θα μπούμε σε αναπροσαρμογή πόρων αλλά στη λογική αξιοποίηση των λιμναζόντων πόρων από ανείσπρακτες συντάξεις και εισφορές» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, οι λιμνάζοντες πόροι, όπως οι ανείσπρακτες συντάξεις και οι καθυστερούμενες οφειλές, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη βιωσιμότητα των Ταμείων.
«Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), θα έχει τις μικρότερες επιπτώσεις από την αναδιάρθρωση γιατί έχει την πολυτέλεια να έχει θεσπίσει ήδη ενιαίους κανόνες ασφάλισης» υποστήριξε από την πλευρά του, ο Διοικητής του Οργανισμού Παναγιώτης Πέτρουλας και τόνισε, ότι ο ανορθολογισμός στη διάρθρωση και τη λειτουργία των ασφαλιστικών φορέων, υπήρξε διαχρονικά το μεγαλύτερο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας από τις περικοπές που έγιναν έως και σήμερα έχουν εξοικονομηθεί από τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις,1,4 δις συνολικά για τα Ταμεία, από τα οποία τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν το ΙΚΑ, 2,4 δισ. ευρώ από την κατάργηση των δώρων, και 817 ευρώ από την κατάργηση του ευνοϊκού πλαφόν στις εισφορές για τους υψηλόμισθους.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, ο εκπρόσωπος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Αθανάσιος Θανόπουλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης, οι διοικητές των έξι ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ), ο διευθύνων σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) Χρήστος Χάλαρης, οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άρτεμις Δεδούλη, Ματθούλα Τριανταφύλλου και ο Βασίλης Τσιτσιόλης, καθώς και η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Ευφροσύνη Κουσκουνά.