Εξηγήσεις για την παντελή αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγει για τους Έλληνες αγρότες –και ιδιαίτερα για τους πρώην καπνοπαραγωγούς- η καλλιέργεια στέβιας στη χώρα μας, ζητά με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Η Ερώτηση στηρίζεται και σε έκθεση που έχει συντάξει ο Γεωπόνος-ερευνητής Παύλος Καπόγλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι «Οι προοπτικές επέκτασης της καλλιέργειας της στέβιας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες», και τονίζει πώς «η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική ανάπτυξη και στο ΑΕΠ της χώρας».
Επίσης όπως επισημαίνει η Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Φθιώτιδας και μέλος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Βασιλική Δημητράντζου, «το προϊόν μπορεί να ενταχθεί σε πολλά και διαφορετικά επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτά της τυποποίησης και μεταποίησης προϊόντων». «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει συμμετάσχει στις όποιες ενέργειες άλλων κρατών όπως η Ιταλία και η Ισπανία για την απόκτηση δικαιώματος παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος στη χώρα μας;» ερωτά ο Τέρενς Κουίκ και ζητά διευκρινίσεις για το αν «έχουν ληφθεί όλα τα προσήκοντα μέτρα προκειμένου να ενταχθεί η στέβια στον Επενδυτικό νόμο και στα προγράμματα χρηματοδότησης για επιχειρηματικότητα».
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΘΕΜΑ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κύριε Υπουργέ, Ήδη από το παρελθόν έτος αναμενόταν να ξεκινήσει ευρέως η καλλιέργεια στέβιας στη χώρα μας, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά. Το συγκεκριμένο φυτό έχει αρκετές χρήσεις, ενώ η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το Γεωπόνο-ερευνητή κ. Παύλο Καπόγλου, που ασχολείται διεξοδικά με το θέμα, οι τιμές παραγωγού, που όλα τα χρόνια κυμαίνονταν περί τα 6 ευρώ το κιλό, μετά την απόφαση της Κομισιόν μπορεί να κυμανθούν περί τα 2,5-3 ευρώ το κιλό. «Οι προοπτικές επέκτασης της καλλιέργειας της στέβιας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες», υποστηρίζει ο κ. Καπόγλου και τονίζει πώς «η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική ανάπτυξη και στο ΑΕΠ της χώρας».
Όπως επισημαίνει η Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Φθιώτιδας και μέλος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Βασιλική Δημητράντζου, «το προϊόν μπορεί να ενταχθεί σε πολλά και διαφορετικά επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτά της τυποποίησης και μεταποίησης προϊόντων». Επισημαίνεται ότι η παγκόσμια αγορά των γλυκαντικών, κυριαρχείται από τη ζάχαρη και τις χημικές γλυκαντικές ουσίες ασπαρτάμη και σε μικρότερο βαθμό από τη σουκραλόζη. Όμως το ενδιαφέρον για τη στέβια έχει αυξηθεί «εκρηκτικά» μετά την έγκριση χρήσης της από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ. Αξιόπιστοι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν, ότι σε λίγα χρόνια η στέβια θα αποσπάσει πάνω από το 30% του μεριδίου ζάχαρης και των γλυκαντικών διεθνώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι μία μεγάλη αγορά κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκαντικών, όπου η κατανάλωση της τευτλοζάχαρης ανέρχεται στα περίπου 31 εκατομμύρια τόνους (κατέχει το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης, που ανέρχεται γύρω στα 160 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης). Ωστόσο, παρά τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγει για τους Έλληνες αγρότες –και ιδιαίτερα για τους πρώην καπνοπαραγωγούς οι οποίοι και διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό- η καλλιέργεια στέβιας στη χώρα μας, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το εν λόγω ζήτημα. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αγρότες πανελλαδικά», υπογραμμίζει η Βασιλική Δημητράντζου και αποκαλύπτει πώς «ήδη στο νομό Φθιώτιδος, έχει δημιουργηθεί ομάδα παραγωγών της».
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει τη στέβια ως καλλιέργεια; Έχει συμμετάσχει στις όποιες ενέργειες άλλων κρατών όπως η Ιταλία και η Ισπανία για την απόκτηση δικαιώματος παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος στη χώρα μας;
2.Έχετε λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα προκειμένου να ενταχθεί η στέβια στον Επενδυτικό νόμο και στα προγράμματα χρηματοδότησης για επιχειρηματικότητα, στο καθεστώς νέων αγροτών ή στην υπαγωγή του στα φαρμακευτικά φυτά, βοηθώντας σημαντικά την αγροτική οικονομία; 3.Σκοπεύετε να δημιουργήσετε φορέα του Δημοσίου, ο οποίος και θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία στους υποψήφιους καλλιεργητές;
4.Προτίθεστε να προβείτε στη φορολογική ελάφρυνση όλων των φορέων και συνεταιρισμών που θα δημιουργηθούν για την καλλιέργεια στέβιας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ