Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Πήγαιναν για ρουκέτα και τους βγήκε… γκαζάκι!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Ως γνωστόν, την Πέμπτη πρόκειται να διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία επί των προτάσεων για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη Λίστα Λαγκάρντ.

Στο μεσοδιάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τον χρόνο παράδοσης – παραλαβής της Λίστας με στικάκι από τον Παπακωνσταντίνου στον Διώτη και από τον Διώτη στον Βενιζέλο.

Διότι στην πρότασή του αναφέρει πως ο κ. Βενιζέλος «παρέλαβε το συγκεκριμένο αρχείο στα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου 2012 από τον Ιωάννη Διώτη…».

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της κ. Κωνσταντοπούλου, ανακάλυψε μια άλλη ημερομηνία, την 8η Ιουλίου.

Αυτό είναι το πολιτικό γκαζάκι – αν και προβλήθηκε ως… ρουκέτα – μετά από τα κανονικά γκαζάκια που ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται να αποκηρύξει και κάποιοι αποφάσισαν να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση, στέλνοντας μήνυμα μέσω του αδελφού Κεδίκογλου – και εκθέτοντας ακόμη περισσότερο τις «άτακτες» συνιστώσες του.

Τι ανακάλυψε η βουλευτής;

Μα ότι στις 8 Ιουλίου του 2011 υπήρξε σύσκεψη Παπανδρέου, Βενιζέλου και Διώτη!

Ανακάλυψε δηλαδή μια σύσκεψη που είχε ανακοινωθεί επίσημα.

Και εις τι συνίσταται η σπουδαιότης της «ανακάλυψης»;

Μα ότι (σύμφωνα με πληροφορίες) εκείνη την ημέρα «πειράχτηκε» και το στικάκι με τη Λίστα Λαγκάρντ.

Και επομένως, στη διάρκεια εκείνης της σύσκεψης αποφασίστηκε να αφαιρεθούν από το στικάκι τα ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου – οπότε, αν είναι τόσο βέβαιοι, σίγουρα πρέπει να κάνουν κάποιες αλλαγές στην πρότασή τους για προκαταρκτική.

(Δεν φαντάζομαι να δυσκολευτούν, μπορούν, κατά τη συνήθειά τους, να πάρουν πίσω το κείμενο και να το αλλάξουν).

Υποστηρίζει, λοιπόν, η κ. Κωνσταντοπούλου - και αποδέχονται κάποιοι παραληρούντες και εκστασιαζόμενοι δημοσιογράφοι – ότι προκειμένου να ληφθεί μια τόσο αποτροπιαστική και παράνομη απόφαση υπέρ του Παπακωνσταντίνου που είχε ήδη αναδομηθεί στον ανασχηματισμό, έπρεπε να οργανωθεί επίσημη σύσκεψη, που ανακοινώθηκε με πάσα επισημότητα, ταρατατζούμ και κομφετί!

Μας λέει δηλαδή πως είναι δυνατόν μια τέτοια απόφαση να ληφθεί στη διάρκεια επίσημης σύσκεψης μέσα στη Βουλή και όχι εν κρυπτώ και παραβύστω.

Εντάξει, το στικάκι «πειράχτηκε» το μεσημέρι και η σύσκεψη έγινε το απόγευμα, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες αν πρόκειται να ρίξεις ένα επιπλέον γκαζάκι.

Ως γνωστόν, ο κ. Διώτης ανέλαβε ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ στις 2 Μαΐου 2011.

Και ιδού τι συνέβη μετά:

Στις 18 Μαΐου, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον κ. Διώτη και με τον Γ. Καπελέρη, που στο μεταξύ είχε οριστεί γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων.

Την προηγουμένη, κατά την ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε ο Economist, ο κ. Παπανδρέου είχε δώσει «το σύνθημα για ολομέτωπη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής», όπως πληροφορηθήκαμε.

Μήπως υπάρχει κάτι το ύποπτο όσον αφορά στη Λίστα Λαγκάρντ και σε όλα αυτά;

Μήπως ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε μιλήσει για το πρόβλημά του με τον κ. Παπανδρέου και εκείνος ανέλαβε να… διερευνήσει τις προθέσεις του Καπελέρη (στον οποίο είχαν ήδη δοθεί προς έλεγχο ονόματα από τη Λίστα Λαγκάρντ) και του Διώτη (στον οποίο θα παραδιδόταν τον Ιούνιο το στικάκι), συναντώντας τους στις 18 Μαΐου;

Αρρωστημένη φαντασία; Μα τι λέτε; Αύριο μπορεί να «ανακαλύψει» και αυτή τη συνάντηση η κ. Κωνσταντοπούλου και να προκαλέσει νέα σύγχυση – καλού κακού ας είμαστε προετοιμασμένοι.

Προς το παρόν, ας ασχοληθούμε όμως με την «ανακάλυψη» της σύσκεψης της 8ης Ιουλίου.

Συναντήθηκαν για τα… επινίκια!
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου (Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011, ώρα 16.55 και ενώ είχε ήδη γίνει η αλλοίωση της Λίστας, οπότε μάλλον για τα… επινίκια πρέπει να συναντήθηκαν!), «συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή. Αντικείμενο της συνάντησης αποτελεί, κατά πληροφορίες, η επιτάχυνση των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γι’ αυτό έχει κληθεί και παρίσταται και ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Ιωάννης Διώτης».

Δυο ώρες αργότερα, όμως, πληροφορηθήκαμε πως εκείνη την ημέρα ο κ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει να εργαστεί σκληρά.

Και στο γραφείο του στη Βουλή (ΑΠΕ, ώρα 18.40) είχε διαδοχικές συσκέψεις με τον υπουργό των Εξωτερικών, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον υπουργό των Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, λοιπόν: «Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε στο Βερολίνο και στη Βιέννη που επισκέφθηκε πρόσφατα και στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστωσε την διαμόρφωση ενός θετικότερου κλίματος υπέρ της Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Στην σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον κ. Λαμπρινίδη συμμετείχε και ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, Ιωάννης Ζέππος. Επίσης, αναμένεται, ο κ. Λαμπρινίδης να πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Επίσης, την ίδια μέρα και στο ίδιο δίωρο:

«Ο νόμος-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και αποφασίστηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η ψήφισή του με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά τις θερινές διακοπές, και πριν από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Στη σύσκεψη με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, την υπουργό αναπληρωτή Φώφη Γεννηματά και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, συμμετείχαν επίσης ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα εκπαίδευσης, Γιάννης Πανάρετος, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας».

Και επίσης, την ίδια μέρα και στο ίδιο δίωρο:

«Οι οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη συζητήθηκαν στην σύσκεψη που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό. Σημειώνεται, τέλος, ότι στην αρχή της σύσκεψης αυτής ήταν παρών, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης».

Μήπως υπήρχε άλλος λόγος;
Αυτό που διέφυγε της κ. Κωνσταντοπούλου – είτε σκόπιμα, είτε επειδή κάποιος της επισήμανε την σύσκεψη της 8ης Ιουλίου, αλλά η ίδια δεν έψαξε να βρει τι άλλο συνέβαινε εκείνη την περίοδο – είναι πως την προηγουμένη, Πέμπτη, 7 Ιουλίου, ο κ. Διώτης είχε εμφανιστεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, που ερευνούσε την υπόθεση των υποβρυχίων.

Κατά την παρουσία του στην Επιτροπή, ο κ. Διώτης είχε δεσμευτεί ότι την Τετάρτη, 13 Ιουλίου, θα κατέθετε στην Επιτροπή το επικαιροποιημένο πόρισμα της έκθεσης του ΣΔΟΕ με τα στοιχεία για την εκτέλεση των συμβάσεων.

Οπότε, γιατί να μην υποθέσει κανείς ότι εκλήθη την επομένη από τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να ενημερώσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα – που, ως γνωστόν, κατέληξε στη σύλληψη του παρ’ ολίγον αρχηγού του κόμματος Α. Τσοχατζόπουλου, θέμα που αποδεδειγμένα έβλαψε το ΠΑΣΟΚ και παραδέχθηκαν τα στελέχη του;

Επειδή αυτό δεν βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ που ρίχνει ρουκέτες δεξιά αριστερά, προκαλώντας σύγχυση και αποπροσανατολίζοντας την έρευνα για τη Λίστα Λαγκάρντ, μόνο και μόνο για να αποκομίσει κομματικά οφέλη;

Επίσης, έχει επισήμως ανακοινωθεί και άλλη σύσκεψη – αυτή της 24ης Αυγούστου 2011.

Και πάλι στη Βουλή, και πάλι υπό τον Παπανδρέου και μάλιστα με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σ’ αυτήν έλαβαν μέρος ο κ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για τις φορολογικές υποθέσεις Ι. Καπελέρης και ο Ειδικός Γραμματέας της σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Ι. Διώτης.

Αν ρωτήσουμε την κ. Κωνσταντοπούλου, θα μας πει πως η σύσκεψη έγινε για «ξεκάρφωμα», καθώς στην πραγματικότητα Παπανδρέου, Βενιζέλος και Διώτης είχαν ήδη από τις 8 Ιουλίου συμφωνήσει και πανηγυρίσει για την αλλοίωση της λίστας!

Δηλαδή όλοι αυτοί είχαν αποφασίσει να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά για χάρη του Παπακωνσταντίνου και των εξαδέλφων του!

Ή είχαν όλοι μαζί αποφασίσει να ενοχοποιήσουν τον Παπακωνσταντίνου και έβγαλαν τα ονόματα των εξαδέλφων του, για να αποκαλυφθεί αυτό μετά από 14 μήνες και να τον εξοντώσουν!

Και όλα αυτά, ενώ στη θέση αυτή ο Διώτης είχε τοποθετηθεί από τον ίδιο τον Παπακωνσταντίνου, προφανώς με την έγκριση του Παπανδρέου.

Μάλιστα, στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, στις 6 Μαΐου 2011, μόνο καλά λόγια είχαν ο ένας για τον άλλο – και οι δυο μαζί ορκίστηκαν να πολεμήσουν με νύχια και με δόντια τη φοροδιαφυγή.

Ο Παπακωνσταντίνου είχε χαρακτηρίσει στον χαιρετισμό του τη φοροδιαφυγή «έγκλημα» και είχε δηλώσει πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην προσπάθειά της να την καταπολεμήσει».

Μιλώντας για τον κ. Διώτη είχε αναφερθεί στο «τεράστιο έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δικαστικού λειτουργού και στη συμβολή του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Όσο για τον κ. Διώτη, είχε δηλώσει πως «το ΣΔΟΕ θα είναι αμείλικτο με τους φοροφυγάδες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», και είχε επισημάνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και καθυστερήσεις».

Παπακωνσταντίνου για λίστες

Εκείνη την ημέρα (6 Μαΐου) ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ανακοινώσει και… τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που είχαν επεξεργαστεί τέσσερα υπουργεία, προκειμένου να υπάρξουν έσοδα 11,18 δις ευρώ - 1,5 δις ευρώ το 2011, 4,4 δις το 2012 και 5,9 δις το 2013, όπως προέκυπτε από έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που εξειδίκευε τους στόχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:

Μέτρα για την αναδιοργάνωση των εφοριών, εντατικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις και στους φορολογούμενους και εφαρμογή των αυστηρών μέτρων του νέου φορολογικού νόμου (προσωποκράτηση, κατασχέσεις κλπ), ανασυγκρότηση της γενικής διεύθυνσης ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργία νέου σώματος ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, ίδρυση ειδικής υπηρεσίας για τη φορολογική συμμόρφωση των χιλίων μεγαλύτερων επιχειρήσεων καθώς και ειδικό σώμα φορολογικών διαιτητών, για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ.

Και άλλα πολλά…

Και το πιο σπουδαίο: Εκείνη την ημέρα (6 Μαΐου 2011), ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πως το υπουργείο Οικονομικών έχει στην κατοχή του λίστες με ονόματα Ελλήνων, που διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, για τις περιπτώσεις των οποίων πρόκειται να διενεργηθούν διασταυρώσεις για το εάν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι!

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τον Οκτώβριο του 2012, όταν πια η υπόθεση είχε ξεσπάσει, ο κ. Διώτης δεν εγνώριζε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του μετά πολλών εξαγγελιών, την ύπαρξη της Λίστας Λαγκάρντ.

Την παρέλαβε (ατύπως) από τον κ. Παπακωνσταντίνου, σε στικάκι, τον Ιούνιο, όταν εκείνος έφυγε από το υπουργείο των Οικονομικών.

Οπότε, άρχισε από τα «απλά».

Στις 2 Ιουνίου του 2011 συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, με τον κ. Β. Κορκίδη να του παραδίδει στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορικών Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με το οποίο η παραοικονομία από το παραεμπόριο υπολογίζεται στα 25 δις ευρώ, από το «μαύρο» χρήμα στα 8 δις ευρώ, από το λαθρεμπόριο στα 3 δις ευρώ, από τα τσιγάρα και ποτά στα 2 δις ευρώ, από τα καύσιμα στο 1 δις ευρώ και από τις υπόλοιπες παράνομες δραστηριότητες περισσότερα από 22 δις ευρώ.

Στις 15 Ιουνίου, ο κ. Διώτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Γ. Ζησιμάτο, και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του συλλόγου, όπου και πάλι υποσχέθηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, διεξάγοντας ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και στις μεγάλες αποθήκες διανομής παραποιημένων προϊόντων, ενώ δεσμεύτηκε να εξετάσει το γεγονός εξαγωγής συναλλάγματος που γίνεται σε καθημερινή βάση από πολλούς λαθρομετανάστες στις χώρες τους και συμφώνησε ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι στοχευμένοι με την ελάχιστη δυνατή επαφή μεταξύ κράτους και φορολογουμένων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 24 Οκτωβρίου 2012, ο ίδιος παρέδωσε στον κ. Διώτη το στικάκι «περίπου στις 10 Ιουνίου», ζητώντας του, όπως είπε, να κάνει έλεγχο.

Από την πλευρά του, όμως, ο κ. Διώτης, στο υπόμνημα που κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς, τον Οκτώβριο του 2012, υποστηρίζει ότι παρέλαβε την Λίστα από τον κ. Παπακωνσταντίνου στα τέλη του Ιουνίου 2011, ατύπως και χωρίς κανένα διαβιβαστικό και χωρίς να συνοδεύεται από οποιαδήποτε εντολή περί χειρισμού.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ασυνήθη για έναν υπουργό τον τρόπο παράδοσης» του εν λόγω υλικού, γεγονός που, όπως είπε, εδραίωσε την πεποίθησή του ότι το αντικείμενο αποτελούσε το υποκλαπέν υλικό του τότε ποινικά διωκόμενου πρώην υπαλλήλου της HSBC Ερβέ Φαλτσιάνι, οπότε, όπως είπε, δεν είχε λόγο να ασχοληθεί με αυτό καθώς ήδη ερευνούσε στοιχεία που είχαν τεθεί υπόψη του ΣΔΟΕ με νόμιμο τρόπο.

Στο ίδιο υπόμνημα, ο κ. Διώτης αναφέρει ότι παρέδωσε το στικάκι, μαζί με μερικές εκτυπωμένες σελίδες, στον κ. Βενιζέλο, σε συνάντησή τους στη Βουλή, «στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου του 2011».

Δεν ισχυρίζεται, όμως, ο κ. Διώτης ότι δεν είχε ποτέ ξανά συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο – άλλωστε, η σύσκεψη της 8ης Ιουλίου, όπως είπαμε, είχε επίσημα ανακοινωθεί, αλλά προφανώς, σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα του κ. Διώτη, το στικάκι παρέμενε ακόμη στην κατοχή του και δεν είχε παραδοθεί.

Αν δεχθούμε πως η σύσκεψη της 8ης Ιουλίου αφορούσε μεθόδευση παραποίησης της Λίστας, τότε πρέπει να δεχθούμε ότι δεν ισχύουν όσα κατέθεσε στο υπόμνημά του ο κ. Διώτης.

Οπότε, οι εκτοξεύοντες γκαζάκια και ρουκέτες που τελικά συσκοτίζουν την υπόθεση, πρέπει να μας τα αποδείξουν όλα αυτά – ότι δηλαδή η σύσκεψη της 8ης Ιουλίου αφορούσε τη Λίστα Λαγκάρντ και ότι ο κ. Διώτης δεν είπε την αλήθεια στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Ναι, αλλά και ο κ. Βενιζέλος, όταν εμφανίστηκε, στις 11 Οκτωβρίου 2012, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είπε πως έλαβε το στικάκι από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011.

Είπε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος πως ο κ. Διώτης του τηλεφώνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2012 και ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες και τον πίεσε, όπως χαρακτηριστικά είπε, να θυμηθεί την συζήτησή τους του Αυγούστου 2011.

Αυτό είναι κάτι που δεν διέψευσε ο κ. Διώτης και επομένως είναι βέβαιος ότι παρέδωσε το στικάκι στον Βενιζέλο τον Αύγουστο.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής δεν τα αμφισβητεί όλα αυτά. Αναφέρει επί λέξει:

«Αντίστοιχες με τις ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι οι ευθύνες του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος παρέλαβε το συγκεκριμένο αρχείο στα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου 2012 από τον Ιωάννη Διώτη…».

Ναι, αλλά τώρα η κ. Κωνσταντοπούλου ανακάλυψε την 8η Ιουλίου. Οπότε μάλλον πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το συγκεκριμένο σημείο της πρότασής του, κάνοντας αναφορά σε προηγούμενη χρονική περίοδο.

Αυτά, για να καταδειχθεί ότι έχει και η γελοιότητα τα όριά της.

elzoni.gr