Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Θρυλική Απόδραση... πρόκρισης από το Τελ Αβίβ!

  maccabithrylos

Λίγες ώρες μετά τα άσχημα μαντάτα από τη Euroleague, αναφορικά με την τύχη της ένστασης για το ματς με τη Σιένα, ο Ολυμπιακός έκανε… αγωνιστική έφεση στο Ισραήλ, και μπήξε ξανά στο κόλπο της πρόκρισης με τη μεγάλη του νίκη μέσα στο Τελ Αβίβ επικρατώντας 78-77 της Μακάμπι που πλέον απομακρύνεται από την πρώτη τετράδα. Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με συνεχής αλλαγές στο σκορ στο δεύτερο ημίχρονο και με εκατέρωθεν μεγάλα σερί, ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα στο τέλος και έφυγε με τη νίκη.

Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν όπως ακριβώς έχασαν από τη Σιένα. Μόνο που αυτή τη φορά το κάρφωμα του Πλάνινιτς στο τέλος ήταν εκπρόθεσμο και η νίκη ταξίδεψε για τον Πειραιά.
Στα 30'' για τη λήξη και με το σκορ 77-78 ο Οχαγιόν αστόχησε, η Μακάμπι πήρε το επιθετικό ριμπάουντ για να αστοχήσει εκ νέου στα 16'' ο Πλάνινιτς.
Όμως και πάλι η κατοχή έμεινε στους γηπεδούχους. Ο Ολυμπιακός επέλεξε να παίξει άμυνα και ο Σμιθ στα 3,5'' αστόχησε με τον Χάινς κολλημένο πάνω του. Ο Παπανικολάου πήρε το ριμπάουντ και το φάουλ και οδηγήθηκε στις βολές.
Αστόχησε και στις δύο, η Μακάμπι πήρε το ριμπάουντ, έτρεξε στον αιφνιδιασμό όταν όμως η μπάλα έφτασε στα χέρια του Πλάνινιτς το ταμπλό είχε κοκκινήσει.
Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις διάφορες παραλλαγές ζώνης που χρησιμοποιεί ο Ντέιβιντ Μπλάτ. Και κατάφερε να εκμεταλλευτεί όλα τα σουτ που του δόθηκαν στην περιφέρεια.
Με καλή κυκλοφορία και σημαντική βοήθεια από τους ψηλούς στο να βγουν σουτ, οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν με 5/7 τρίποντα και ήδη στο πεντάλεπτο είχαν ανεβάσει τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (9-19).
Ο Ολυμπιακός είχε βρει ρυθμό στην επίθεσή του και έτσι «κάλυπτε» τα όποια κενά παρουσιάστηκαν στην άμυνα στα τέλη του πρώτου δεκαλέπτου. Το βασικό ήταν πως οι «ερυθρόλευκοι» έβρισκαν τρόπο να συντηρούν τη διαφορά που είχαν.
Το πολύ καλό ποσοστό, ειδικότερα στα τρίποντα, αναμενόταν πως δε θα συνεχιζόταν και στο δεύτερο δεκάλεπτο, παρόλα αυτά οι πρωταθλητές, βελτιώθηκαν στην άμυνά τους και συνέχισαν να έχουν το προβάδισμα.

Ο Χάινς «έχασε» τρεις δικές του φάσεις στην επίθεση, καθώς δε συγκράτησε τη μπάλα, ενώ στην άλλη πλευρά κυρίως ο Λόγκαν ήταν ζεστός, ενώ οι ψηλοί της Μακάμπι εκμεταλλεύτηκαν με τον κατάλληλο τρόπο την απουσία από το παρκέ του Σερμαντίνι.
Αποτέλεσμα ήταν οι γηπεδούχοι να μειώσουν σε 29-35 στο 15' αλλά πολύ γρήγορα ο Ολυμπιακός έφτασε και πάλι στο +10 (29-39) ενώ εκμεταλλευόμενος τις βολές, έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενος με 33-44.
Κι αν στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός στηρίχθηκε στην περιφερειακή του επίθεση, στο τρίτο δεκάλεπτο τον… κατέστρεψε. Οι «ερυθρόλευκοι» σούταραν 0/8 τρίποντα και με εξαίρεση τον Σερμαντίνι δεν είχαν άλλον παίκτη να απειλήσει.
Και το χειρότερο για τον Ολυμπιακό ήταν πως είχε χάσει τη συγκέντρωση στην άμυνά του. Η Μακάμπι κάλυψε άμεσα τη διαφορά και στο 27' ο Οχαγιόν έβαλε μπροστά τους γηπεδούχους με 56-55.
Μάλιστα με τον Ολυμπιακό να μην βρίσκει σκορ, οι γηπεδούχοι παγίωσαν τη διαφορά τους και με επιμέρους σκορ δεκαλέπτου 29-13 έκλεισε την περίοδο προηγούμενη με 62-57.

Με το ξεκίνημα της τελευταία περιόδου οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν και πάλι το μακρινό σουτ, όταν το χρειάστηκαν. Έτσι τρέχοντας γρήγορα ένα σερί 11-0 πήραν και πάλι το προβάδισμα στο σκορ (62-68).
Η απάντηση όμως της Μακάμπι ήταν άμεση. Έτρεξε ένα δικό της σερί 12-0 και ξαναπήρε το προβάδισμα με 74-68 στο τετράλεπτο πριν από τη λήξη της περιόδου.
Ο Ολυμπιακός μείωσε με βολές σε 74-72 ενώ ο Χάινς με ένα… παλικαρίσιο καλάθι μείωσε εκ νέου σε 77-76.
Στα 52'' ο βασίλης Σπανούλης με 2/2 βολές έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό, για να ακολουθήσουν οι τελευταίες δύο επιθέσεις και να πάρει ο Ολυμπιακός τη νίκη.
Τα δεκάλεπτα: 19-30, 33-44, 62-57, 77-78

Μακάμπι (Μπλατ): Λόγκαν 15 (3/4 τρίποντα), Τζέιμς 11 (12 ριμπάουντ), Σμιθ 17 (2/3 τρίποντα), Χίκμαν 4, Ελιγιάχου 8, Ροθ, Πνίνι, Μέντλεϊ 2, Οχαγιόν 6 (3/9 σουτ, 5 ασίστ), Πλάνινιτς 7, Τόμας, Λάντεσμπεργκ 7
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 9, Άντιτς 3 (1), Σπανούλης 24 (3/6 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 4 ασίστ, 1 λάθος), Περπέρογλου 3 (1), Σερμαντίνι 9 (9 ριμπ), Σλούκας 5 (1), Μαυροειδής, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 16 (6/9 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Παπανικολάου 3 (6 ριμπάουντ), Μάντζαρης 6 (1)