Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Γαλαξίδι: Αρχοντιά, γραφικότητα και ομορφιά

Το όμορφο και γραφικό Γαλαξίδι
Το όμορφο και γραφικό Γαλαξίδι
Αρχοντιά, γραφικότητα και ομορφιά χαρακτηρίζουν τη ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου.
Στη σκιά του Παρνασσού και του ομφαλού της γης, των Δελφών, η αρχαία Οιάνθεια του Παυσανία, ήταν από τις πιο σημαντικές ναυτικές πολιτείες των Εσπερίων Λοκρών.
Σήμερα ξεδιπλώνει τις ομορφιές της στον Κρισσαίο κόλπο, αγκαλιάζοντας τους επισκέπτες της που ζητούν καταφύγιο στην ηρεμία της.
Κάνοντας μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της μικρής αυτής πολιτείας θα δείτε την αίγλη του παρελθόντος να αναδύεται σε κάθε της γωνιά.
Το Γαλαξίδι έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός, ένας οικισμός που τον διακρίνει η αρχιτεκτονική των καπετανόσπιτων.
Σύμφωνα με το μύθο Γαλαξαύρα ή Γάλαξα ήταν η κόρη του θεού Ωκεανού, που παρουσιάστηκε ολόγυμνη στους νέους της πόλης, προκαλώντας τους να φτιάξουν το πρώτο πλεούμενο και να την κυνηγήσουν.
Με παράδοση στη ναυτιλία, η δεκαετία 1830-1840 ήταν για το Γαλαξίδι η εποχή της Αναγέννησης, αφού μέσα σε αυτήν δημιούργησαν τον Γαλαξειδιώτικο στόλο. Το 1860 βρήκε το Γαλαξίδι με περισσότερα από 300 πλοία να έχει φτάσει στη μεγαλύτερή του ακμή, ενώ κάθε χρόνο έριχναν στη θάλασσα 15 έως 20 ιστιοφόρα.
Το όραμά τους ήταν να αναδείξουν την πατρίδα τους αυτόνομο και πρότυπο ναυτιλιακό κέντρο. Για το λόγο αυτό κάλεσαν ονομαστούς δασκάλους της ναυτικής τέχνης και δημιούργησαν Ναυτική Σχολή.
Το 1833 εμφανίστηκε ο ατμός και τη θέση των ιστιοφόρων παίρνουν τα ατμόπλοια. Η παρακμή άρχισε το 1890, ενώ το 1903 ναυπηγήθηκαν τα τελευταία γαλαξιδιώτικα σκαριά.
Το Γαλαξίδι είναι κτισμένο σε μικρές χερσονήσους, και βρέχεται σχεδόν από παντού με θάλασσα. Η μικρή ναυτική πολιτεία έχει δύο λιμάνια την Αγορά και το Χηρόλακα, αλλά και δύο πολύ όμορφα μουσεία το Ναυτικό και το Λαογραφικό.
Στην παραλία της, στην ακτή Οιάνθης, θα βρείτε πολλά εστιατόρια, ταβερνάκια, καφενεία και μπαρ όπως επίσης και εργαστήρια που φτιάχνουν παραδοσιακά γαλαξιδιώτικα γλυκά.
Τον καφέ σας θα τον πιείτε στο πιο παλιό καφενείο του Γαλαξιδιού, τον «Θεμιστοκλή». Η ύπαρξή του χρονολογείται από το 1821 και έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού μνημείο των νεοτέρων χρόνων. Αποτελούσε τόπο συνάντησης της κοινωνίας του Γαλαξιδιού, των καπεταναίων, των λογίων και των πολιτικών του τόπου.
Έχει δύο φυσικά απάνεμα λιμάνια, την Αγορά και τον Χηρόλακα, που χωρίζονται από τον Κάβο. Στον Κάβο υπάρχει ένας φάρος από το 1909.
Στην Αγορά θα δείτε τα ψαροκάϊκα αραγμένα και τα ιστιοπλοϊκά λίγο πιο κάτω, ενώ ο δρόμος θα σας οδηγήσει και στο δεύτερο λιμάνι της ναυτικής πολιτείας το Χηρόλακα. Ονομάστηκε έτσι από τις χήρες των ναυτικών που μαζεύονταν εδώ για να κλάψουν τους αγαπημένους τους που είχαν χαθεί στη θάλασσα. Εδώ θα δείτε και το άγαλμα του Γαλαξιδιώτη καπετάνιου, ενώ μπορείτε να κάνετε μία μικρή στάση για να χαλαρώσετε με θέα τη θάλασσα. Στη βόλτα σας θα δείτε και μερικά από τα πιο όμορφα αρχοντικά του Γαλαξιδιού.
Τα παλιά καπετανόσπιτα, με τις κεραμοσκεπές, μαρτυρούν το ναυτικό παρελθόν του τόπου.
Επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο που χτίσθηκε το 1870. Στις προθήκες του θα δείτε αντικείμενα που έχουν σχέση με τα καράβια και τη θάλασσα, ενώ την προσοχή σας θα τραβήξουν οι πίνακες των ιστιοφόρων στους οποίους απεικονίζονταν τα καράβια των καραβοκυραίων, οι οποίοι ανέθεταν σε Έλληνες ή ξένους ζωγράφους να τα αποτυπώσουν στον καμβά τους και στη συνέχεια στόλιζαν με αυτά τα σπίτια τους. Θα δείτε ακρόπρωρα με γυναικείες μορφές, αλλά και ναυτικά όργανα νηολόγια, ναυλοσύμφωνα και ημερολόγια.
Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι το «Χρονικό του Γαλαξειδίου», μια χειρόγραφη αναφορά στην ιστορία του τόπου γραμμένη το 1703 από τον ιερομόναχο Ευθύμιο της Βασιλικής Μονής του Σωτήρος. Το έγγραφο βρέθηκε στα χαλάσματα της Μονής το 1864 από τον Γαλαξιδιώτη ιστορικό Κωνσταντίνο Σάθα.
Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στέκεται επιβλητικός στην κορυφή του λόφου. Ο Άγιος Νικόλαος είναι και ο πολιούχος της πόλης.
Λίγο πιο κάτω θα δείτε τον παλαιό ναό του Γαλαξιδιού, είναι ο ναός της Αγίας Παρασκευής που χρονολογείται από το 1667, με το ηλιακό ρολόι και το ηλιακό ημερολόγιο με τον ζωδιακό κύκλο που έφτιαξε ο καραβοκύρης και μύστης της αστρονομίας καπετάν Ηλίας Σκούρτης.
Στην Πέρα Πάντα θα κάνετε μία ρομαντική βόλτα στο άλσος που δημιουργήθηκε το 1929, ενώ από το μοναστήρι Μεταμόρφωση του Σωτήρος θα ατενίσετε από ψηλά το Γαλαξίδι μέχρι απέναντι την Ιτέα, τους Δελφούς και τον Παρνασσό.
Το Γαλαξίδι είναι όμορφο! Περπατήστε το, ζήστε το, στα δρομάκια του θα θυμηθείτε τα ανέμελα παιδικά σας χρόνια, ενώ σε κάθε του γωνιά θα σας φανερώνονται σημάδια από την μεγάλη ναυτική του ιστορία.
 
Πηγή:«Φωνή της Ελλάδας»