Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Προβάδισμα 2 μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει η εξαμηνιαία έρευνα της MRB

Προβάδισμα 2 μονάδων για το ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει έρευνα της MRB. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς έναντι του Αλ. Τσίπρα
Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά το προβάδισμα που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις σχετικά με την πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με δύο ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.
Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,1% και η ΝΔ έπεται με 20,1%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,3%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,4%. Άλλο κόμμα απαντά το 3,1%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος για το 22,9% των ερωτηθέντων. Τέλος, λευκό λέει ότι θα ψηφίσει το 1,1% και άκυρο το 6,3%.
Τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου και την παράσταση νίκης, καθώς η διαφορά διευρύνεται ελαφρώς. Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 28,7% έναντι 26,1% της ΝΔ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 12,1%, το ΠΑΣΟΚ με 7,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,7%, το ΚΚΕ 5,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,1%. Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 46,2% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 29,5%. Κανένα κόμμα απάντησε το 14,9%, άλλο κόμμα το 5,9%, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό της τάξης του 3,5% που απάντησε «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποιος εκ των Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα είναι ο πλέον κατάλληλος για τη θέση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,8% και προηγείται του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συγκεντρώνει 31,1%. Πάντως, το 33,6% των ερωτηθέντων, απάντησε «κανένας από τους δύο».
Σε ερώτημα σχετικά με την εικόνα των πολιτικών αρχηγών και τις θετικές και τις αρνητικές κρίσεις, το 25,2% της ευνοϊκής γνώμης συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 21%, ο Φώτης Κουβέλης με 17,9%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 12,9%, ο Πάνος Καμμένος με 12,5%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 9,2% και η Αλέκα Παπαρήγα με 7,6%.
Σε ερώτημα σχετικά με τον λόγο που στηρίζουν το κόμμα που ψηφίζουν οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής: Το 48,6% απάντησε «υποστηρίζω την πολιτική του κόμματος που στηρίζω με σκεπτικισμό γιατί δεν με εκφράζει απόλυτα αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική». Το 35,6% απάντησε «υποστηρίζω με θέρμη την πολιτική του κόμματος το οποίο στηρίζω γιατί πραγματικά με εκφράζει». Τέλος, ποσοστό 15,8% απάντησε «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Τέλος, σχετικά με το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 0,1%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18,4%, έναντι 18,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Το 52,7% απαντά κανένα κόμμα.

eklogika.gr