Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ανατολική Αιγιάλεια: Ούτε ένα σκουπίδι παραπάνω…


Μέσα σε ένα κλίμα που όλο περιμένουμε τη δόση μας – ας ελπίζουμε όχι τη θανατηφόρα – και που όλοι μας σκεφτόμαστε το τι μας ξημερώνει αύριο, ξεκίνησαν τα έργα για τη δημιουργία του πολυσυζητημένου δεύτερου ΧΥΤΑ της δυτικής Αιγιάλειας. Καθολική η αντίδραση των κατοίκων, ΜΑΤ, ξύλο και ο εργολάβος αποχώρησε πριν καν εγκατασταθεί. Θα γίνει ποτέ το έργο και αν γίνει θα λύσει το πρόβλημα; Κανένας δεν γνωρίζει και κανένας από μας δεν δικαιούται να εφησυχάζει.
 
Στο δικό μας ΧΥΤΑ, ο Δήμαρχος προσέλαβε Χημ. Μηχανικό υπεύθυνο για τη λειτουργία του. Παρά τον προσωρινό χαρακτήρα – πρόσληψη για ένα χρόνο - και τις αδιαφανείς διαδικασίες έξω από οποιονδήποτε διαγωνισμό, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα εκτελεί με ευθύνη και συνέπεια τα καθήκοντά του, φροντίζοντας για την προστασία της υγείας των κατοίκων αλλά και την βελτίωση των εγκαταστάσεων που σε πολλά σημεία χωλαίνουν, θέτοντας σε κίνδυνο όλο το έργο. Μέχρι τώρα όμως κάτι τέτοιο δεν έχουμε διακρίνει. Τα φρεάτια παρακολούθησης τυχόν υπόγειας ρύπανσης συνεχίζουν να είναι βουλωμένα και αναρωτιόμαστε πως ενεργούνται οι απαραίτητες μετρήσεις, η γεφυροπλάστιγγα ακόμα εκτός λειτουργίας, έργα για την περισυλλογή και καύση του βιοαερίου ώστε να μην εκλύεται στην ατμόσφαιρα δηλητηριάζοντας όλη την περιοχή, δεν έχουν ξεκινήσει. Τα σκουπίδια θάβονται σε πιο τακτική βάση από ότι παλιότερα αλλά και το παρακείμενο ρέμα θάβεται με σκουπίδια και χώματα σε εντονότερους ρυθμούς, συντηρώντας μια ανεξέλεγκτη χωματερή δίπλα στον ΧΥΤΑ. Βλέπουν ίσως εκεί την αυθαίρετη επέκτασή του ενισχύοντας τον ήδη μεγάλο κίνδυνο κατολίσθησης του έργου, από έντονα καιρικά φαινόμενα που όλοι περιμένουμε.

Θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει σε αυτά τα μέτρα ένα μικρό έστω, όψιμο ενδιαφέρον του δήμου για το πρόβλημα, αν δεν είχαν προηγηθεί οι δικές μας καταγγελίες στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και σε όργανα της Ε.Ε. με συνέπεια ο Δήμος Αιγιάλειας να εγκαλείται να συμμορφωθεί. Κάτω από αυτή τη λογική δεν μπορούμε παρά να θεωρούμε «στάχτη στα μάτια μας» αυτές τις ενέργειες.

 Μια δημοτική αρχή που ενδιαφέρονταν πραγματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών θα ξεκινούσε από την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση που μέσα από τον περιορισμό του όγκου θα έδινε μεγάλη ανάσα ζωής και ουσιαστικά οικονομικά οφέλη. Σίγουρα όμως, δεν θα ξεκινούσε από το χαράτσωμα και τα ΜΑΤ ενάντια σε δημότες που αγωνιούν και αγωνίζονται για τον τόπο τους. Όσο αδιαφορούσαν προηγουμένως για αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα, δείχνουν τώρα όψιμη βιασύνη μέσα από ένα αυταρχικό και επικίνδυνο πρόσωπο. Τον οικονομικό αυταρχισμό – υπέρογκες αυξήσεις δημοτικών τελών σε μια εποχή που και το ένα ευρώ είναι ζητούμενο – διαδέχονται τα ΜΑΤ και η απαξίωση ενός ολόκληρου δημοτικού διαμερίσματος.
Μην έχουμε αυταπάτες. Και για τον τόπο μας τις ίδιες μεθόδους επιφυλάσσουν. Στην περιοχή μας μάλιστα η υπέρογκη αύξηση πέρα από άδικη είναι και προκλητική, αφού όχι μόνο δεν ωφελούμαστε οικονομικά από την ύπαρξη του ΧΥΤΑ, αλλά πληρώνουμε για την αποκομιδή σκουπιδιών άλλων περιοχών.  

Μαζί με τον αγώνα για την επιβίωση που ο καθένας από μας δίνει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να δώσουμε και τη μάχη για τον τόπο μας. Γιατί αν τελικά δεν αποτρέψουμε ο ΧΥΤΑ να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή, που λίγο απέχει σήμερα από αυτό, τότε ακόμα και όταν η χώρα μας ορθοποδήσει, ο τόπος μας θα είναι καταδικασμένος σε σκουπιδότοπο της Αιγιάλειας.

                                                                                                      30 Νοεμβρίου 2012

                Η επιτροπή αγώνα κατοίκων και φορέων Ανατολικής Αιγιάλειας