Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Να εξαιρεθούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από την έκτακτη εισφορά»



Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ζητώντας την εξαίρεση των αγροτικών φωτοβολταϊκών από την έκτακτη εισφορά επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Από τη διάταξη εξαιρέθηκαν τα φωτοβολταϊκά στέγης, πλην όμως όχι και οι αγρότες.

Τον Σεπτέμβριο είχα συνυπογράψει μαζί με 22 ακόμη Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ερώτηση σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος που είχε ξεκινήσει το 2010 για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Η τότε Κυβέρνηση είχε επιδείξει σπουδή και προχειρότητα στην προκήρυξη του προγράμματος, με αποτέλεσμα εξαρχής να υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις. Παρόλα αυτά, επειδή οι όροι παρουσιάστηκαν ως ιδιαίτερα ελκυστικοί για τους από αγρότες που επέδειξαν ενδιαφέρον για κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών.

Σήμερα, 5.600 από αυτές τις αιτήσεις έχουν εξεταστεί και 3.100 έχουν λάβει προσφορές σύνδεσης. Όμως οι όροι σύνδεσης αποδείχθηκαν ιδιαίτερα κοστοβόροι για τους αγρότες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους καλύψουν, ενώ έχει μειωθεί και η τιμή πώλησης του ρεύματος, η οποία όταν υπέγραψαν τα συμβόλαια ήταν διπλάσια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται για όσους έχουν υλοποιήσει σε σημαντικό βαθμό την επένδυση με ίδια κεφάλαια, πλην όμως βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας του παγώματος της χρηματοδότησης από τις τράπεζες.      

Το πρόβλημα για χιλιάδες αγρότες είναι σήμερα τριπλό. Όσοι έχουν συνδεθεί με το δίκτυο, έχουν χρεωθεί σε τράπεζες, πωλούν την ενέργεια στη μισή τιμή από εκείνη που είχαν συμφωνήσει αρχικά, καλούνται δε να πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά. Στην ίδια θέση θα βρεθούν όσοι κατορθώσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν την επένδυση. Αλλά και όσοι δεν έχουν εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκά είναι σε δεινή θέση διότι βρίσκονται μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση: συνεκτιμώντας τα πολύ χαμηλά έσοδα που θα έχουν μετά και την επιβολή της εισφοράς, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εγκαταλείψουν την επένδυση, χάνοντας όσα χρήματα έχουν επενδύσει, ή εάν θα συνεχίσουν. Ο κίνδυνος να χάσουν οι αγρότες κεφάλαιο και εισόδημα είναι σοβαρότατος, όπως άλλωστε και ο κίνδυνος να μην πιάσει η Ελλάδα τον μεγάλο εθνικό στόχο της αύξησης της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.

Όπως είναι γνωστό, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ήρθε στη Βουλή σε ένα άρθρο, ώστε δεν ήταν δυνατόν να συζητηθεί χωριστά το εν λόγω άρθρο για τα φωτοβολταϊκά. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να εξεταστεί χωριστά η περίπτωση των αγροτικών φωτοβολταϊκών και, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες αυτών των επενδύσεων, να εξαιρεθούν οι αγρότες από την εισφορά. Επειδή αντιλαμβανόμαστε όλοι την κρισιμότητα των συνθηκών και η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου είναι θέμα εθνικού συμφέροντος, κατέθεσα την ερώτηση τόσο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε από κοινού να αναζητηθεί μία λύση με ισοδύναμα αποτελέσματα για την εθνική οικονομία, αλλά και ικανοποιητική για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες αγρότες.»