Κλιμακώνει για τα καλά η Αγκυρα την έγερση θέματος δήθεν ''τουρκικής'' μειονότητας στα Δωδεκανησα - όρος και χαρακτηρισμός που δεν υπάρχει σε κανένα επίσημο έγγραφο του Διεθνούς Δικαίου.
Η συστηματική προσπάθεια βημα-βήμα των τελευταίων χρόνων πήρε τη μορφή της αναφοράς στην ομιλία του Υπ. Εξωτερικών κ Α. Νταβούτογλου στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης μαζί με το Κυπριακό και την Μουσουλμανική Μειονότητα Δ. Θράκης.
Αναφορικά με το Κυπριακό ο Τουρκος καλεί τα κράτη μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης να στείλουν σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι οι περιορισμοί εις βάρος των Τουρκοκυπρίων δεν μπορούν να γίνουν επ αόριστον ανεκτοί.
Ο Τουρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης και- όπως είπε- ο «μουσουλμανικός πληθυσμός τουρκικής καταγωγής που ζει στα Δωδεκάνησα». Για τον ''πληθυσμό'' αυτό είπε ότι όχι μόνο αντιμετωπίζει παρόμοιες δυσκολίες αλλά δεν απολαμβάνει καν καθεστώς μειονότητας. Τέτοιου είδους παραβιάσεις ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων δεν έχουν θέση στο σύγχρονο κόσμο, δήλωσε, καλώντας την ελληνική πλευρά να αναθεωρήσει την πολιτική της.
Οι προσπάθειες ''αναδειξης΄΄ μειονότητας σε Ρόδο ( και Κω) έχει παρελθόν και έχει παίξει ρόλο ξανά ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου ακόμα και από το έδαφος του νησιού όπου φιλοξενήθηκε. Τότε είχε επισκεφθεί μνημείο οθωμανικής περιόδου και είχε ''ζυμ΄ωσει'' σχετικό θέμα...Επόισης έχουν εγερθεί θέματα σχετικά με την εκπαίδευση ένώ τις προάλλες ''κύκλοι'' της 'Αγκυρας έσυεισαν θέμα με τον ιμάμη.Να θυμίσουμε ότι τις προάλλες καταδικάστηκαν σε 21 μήνες φυλάκιση από το Αυτόφωτο Πλημμελειοδικείο Ρόδου δύο άτομα γιατί ξυλοκόπησαν μέσα σε τέμενος το νέο ιμάμη της Ρόδου Καρά Αλί Χασάν. Πρόκειται για ένα 49χρονο Τούρκο και έναν Έλληνα μουσουλμάνο από τον Έχινο της Ξάνθης. Ο καταδικασθείς Τούρκος διαμένει μόνιμα στη γειτονική χώρα, ενώ ο άλλος μουσουλμάνος κατοικεί μόνιμα στη Ξάνθη. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο νέος ιμάμης- όπως έγραψε ο ανταποκριτής των ΝΕΩΝ Γ Ζαχαριάδης - διορίστηκε πρόσφατα από την ελληνική Πολιτεία και την περασμένη Τετάρτη το πρωί, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στις τοπικές αρχές. Και όταν αργότερα μετέβη στο τέμενος του Ιμπραήμ Πασά (που βρίσκεται στη Μεσαιωνική Πόλη) συνοδευόμενος από τον γιο του για να προσευχηθεί, δέχτηκε επίθεση από συγκεντρωμένους εκεί μουσουλμάνους οι οποίοι αντιδρούν στον διορισμό τους!
Όπως έγινε γνωστό, δύο άτομα επιτέθηκαν εναντίον του ιμάμη και τον τραυμάτισαν στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος του, ενώ παράλληλα τον εξύβρισαν.. Ο τραυματισθείς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλε μηνύσεις. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα δύο άτομα τα οποία κατηγορούνται για διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης, έμπρακτης εξύβρισης και απρόκλητης σωματικής βίας.Οι αντιδρώντες στον διορισμό του νέου ιμάμη, υποστηρίζουν άλλον ιμάμη προερχόμενο από την Κομοτηνή, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Ρόδο και δεν είναι διορισμένος από την ελληνική Πολιτεία.
Πάντως, τους τελευταίους μήνες έχουν εκδηλωθεί έντονες διαμάχες μεταξύ των μελών της Μουσουλμανικής Κοινότητας Ρόδου όχι μόνο για το θέμα του ιμάμη, αλλά και για πολλά άλλα σοβαρότερα ζητήματα.Επίσης ο τουρκικός τύπος ασχολείται με τη Ρόδο και ειδικά με θέματα που αφορούν διάφορα τεμένη υποστηρίζοντας ότι…καταρρέουν, ενώ είναι γνωστό ότι στα περισσότερα έχουν γίνει αναστηλώσεις, ενώ σε άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις με την φροντίδα και τις δαπάνες του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Απάντηση του ΥΠΕΞ
Το ενδιαφέρον του κ. Νταβούτογλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ όψιμο. Εάν η Τουρκία επεδείκνυε το ίδιο ενδιαφέρον απέναντι στις εκεί εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σβήσει, σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική στην ευαίσθητη γειτονιά μας.
Ευτυχώς που οι Έλληνες Μουσουλμάνοι στη Ρόδο και την Κω και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη δεν συμμερίζονται τις απόψεις του κ. Νταβούτογλου. Αυτοί γνωρίζουν ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζουν αρμονικά με τους Χριστιανούς συμπολίτες τους.
Ρητορικές εντυπωσιασμού και χωρίς ουσία, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διαμόρφωση καλού κλίματος και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
OnAlert.gr