Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τα “μηδενικά επιτόκια” ξεκλειδώνουν το νέο “κούρεμα”

Wolfgang-Schaeuble-Angela-Merkel
Ακόμη και μηδενικά επιτόκια προς την Ελλάδα συζητά η Γερμανία προκειμένου να αποφύγει το κούρεμα στα δάνεια του επίσημου τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική πλευρά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, εμφανίζεται πρόθυμο να δανείζει με μηδενικά επιτόκια την Ελλάδα, ώστε να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού, ενώ παράλληλα, συζητά και το ενδεχόμενο να επιστρέψει τα κέρδη από τα δάνεια που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και εκτιμώνται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Με τον τρόπο αυτό, η Γερμανία θα κατάφερνε να πετύχει μια “τραβηγμένη από τα μαλλιά” θετική εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ θα απέφευγε και τη διαδικασία να περάσει από το κοινοβούλιό της ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Την προτροπή για μηδενικά επιτόκια απηύθυνε χθες και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλλάρα, μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Την πρόταση αυτή όμως, ο κ. Νταλλάρα την απηύθυνε μόνο προς το ΔΝΤ, θυμίζοντας ότι το Ταμείο έχει ήδη σε εφαρμογή παρόμοια προγράμματα σε πολύ φτωχές χώρες του κόσμου και με την προτροπή να μην περιμένουμε να φθάσει και η Ελλάδα στην ίδια θέση για να αλλάξει η πολιτική.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του IIF, τα κεφάλαια που δανείζεται η Ελλάδα από τον EFSF κατευθύνονται στην αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ (συνολικά 39 δισ. ευρώ μέχρι το 2014) και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μαζί με τα κεφάλαια από το ΔΝΤ, το ποσό που απομένει για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της Ελλάδας περιορίζεται σε μόλις 22 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014. Το ποσό αυτό, δεν φθάνει ούτε για να καλύψει την πληρωμή των τόκων της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές.

Πάντως, το ΔΝΤ, εξακολουθεί να θεωρεί οποιαδήποτε άλλη λύση -πλην του κουρέματος- μεσοβέζικη και η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στους Ευρωπαίους να μην προτιμήσουν την “φθηνή” αλλά την πραγματική λύση.

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ / ysterografa.gr