Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα για να μην θιγεί η αγροτική σύνταξη»


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η μείωση της αγροτικής σύνταξης. Σχετικά με την ερώτηση ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Μαζί με 22 ακόμα συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η πιθανολογούμενη μείωση στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ του ΟΓΑ ούτε βεβαίως η περικοπή των επιδομάτων. Στην ερώτησή μας προτείνουμε ισοδύναμο μέτρο επιβολής φόρου 1% επί των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών. Μάλιστα αυτό το μέτρο θα μπορούσε να αποτρέψει και την κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων.
Βεβαίως δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση σχετικά με τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ. Πλην όμως, ακριβώς για να προλάβουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι Βουλευτές κυρίως από αγροτικούς Νομούς αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία, καταθέτοντας μία πρόταση εφαρμόσιμη, ρεαλιστική και κοινωνικά δίκαιη. Είναι σαφές ότι δεν γίνεται το βάρος της διάσωσης της εθνικής οικονομίας να πέφτει στους ώμους των αδυνάτων. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και κυρίως όσοι λαμβάνουν τη βασική σύνταξη, είναι οι πλέον αδύνατοι.
Η βασική αγροτική σύνταξη των 360 ευρώ είναι η χαμηλότερη όλων. Πέρα όμως από τη βασική, η μέση σύνταξη του ΟΓΑ, συμπεριλαμβανομένης της βασικής, πρόσθετης και κύριας ασφάλισης, είναι περίπου 413 ευρώ, επίσης δηλαδή ιδιαίτερα χαμηλή. Όσοι συνυπογράψαμε αυτήν την ερώτηση θεωρούμε ότι δεν χωρούν άλλες περικοπές. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι σε κάθε μέτρο που αποδοκιμάζουμε πρέπει να έχουμε και κάποια αντιπρόταση. Η δική μας είναι να μην πέσει άλλο βάρος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους, αλλά οι έχοντες μετοχές στο Χρηματιστήριο να συνεισφέρουν ένα συγκριτικά μικρό ποσό.
Πιστεύω ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του την πρότασή μας, την οποία βεβαίως, εφόσον εξετασθεί, μπορούμε να εξειδικεύσουμε ως προς τον τρόπο υπολογισμού και τη χρονική της διάρκεια. Ανεξάρτητα ωστόσο από το ποια ισοδύναμη λύση θα προκριθεί, θα επιμείνουμε στο βασικό μας αίτημα, το οποίο είναι να μην θιγούν άλλο τα εισοδήματα των απόμαχων αγροτών μας