Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: Ανοίξαμε νέα σελίδα - Μέρκελ: Έχουν γίνει πολλά,θα κάνουμε ό,τι μπορούμε

Μετά το τέλος της συνάντησης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε οτι  κυριάρχησε ειλικρίνεια αμοιβαία κατανόηση, αλληλεγγύη, πνεύμα συνεργασίας και η αίσθηση οτι μπορούμε να ξεπεράσουμε και το ελληνικό πρόβλημα και τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Είχα την ευκαιρία να πω οτι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Προϋποθεση να βγει από την ύφεση. Και αυτό προϋποθετει οτι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγες και τη δημοσιονομική προσαρμογή που ειναι δική μας προτεραιότητα. Τόνισα οτι ο ελληνικός λαός ματώνει αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το σοτίχημα της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα ζητάει ευκαιρία να σηκωθεί στα πόδια της το ταχύτερο. Η κ. Μέρκελ έδειξε κατανόηση και σεβασμό και τονισε οτι οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.
Ηδη αναγνωρίζεται από όλους οτι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και η εικόνα της έχει αλλάξει. Επίσης η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά και η καγκελάριος το αναγνωρίζει και η επίσκεψή της στην Αθήνα το αποδεικνύει έμπρακτα. Αποφασίσαμε στενότερη συνεργασία οπως υγεία και τοπική αυτοδιοίκηση. Και εδώ η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί άμεσα. Η Καγκελάριος είπε οτι θα βοηθήσει την Ελλάδα και να πάρουν τέλος σύντομα οι δοκιμασίες του λαού.
Η Ελλαδα θα ξεπεράσει την κρίση της και θα καταγραφεί ως επιτυχία της Ευρώπης και έτσι όσοι πόνταραν οτι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει θα χάσουν το στοίχημα. Νέα σελίδα ανοίξαμε στη σχέση Ελλάδας και Γερμανίας αλλά και για την ευρωπαϊκή μας πορεία.
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε οτι  «η περίοδος ειναι δύσκολη ιδιαίτερα για τους ανθρώπους. Πρέπει να πω οτι έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου. Εχουν γίνει πάρα πολλά βήματα προόδου. Η πορεία είναι δύσκολη αλλά αξίζει η Ελλάδα να την ολοκληρώσει. Σήμερα συζητήσαμε τα επόμενα βήματα. Υπάρχουν ακόμη πολλά που που πρέπει να γίνουν. Μπορούμε να δώσουμε ώθηση στα διμερή μας θέματα. Η Γερμανία θέλει να είναι καλός εταίρος και πρακτικός φίλος της Ελλάδας.Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει πρόοδος»

ert