Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Η άφιξη της Μέρκελ στην Αθήνα - Η ελληνική σημαία στο αεροπλάνο που την μετέφερε

Η προγραμματισμένη άφιξη της κας Μέρκελ στην Ελλάδα είχε ορισθεί για τις 13.30. Ο κ. Σαμαράς έφτασε 45 λεπτά νωρίτερα στο αεροδρόμιο.
Για την υποδοχή της στρώθηκε κόκκινο χαλί, όχι μόνο για να ανταποδώσουμε τις τιμές που αποδόθηκαν από τη Γερμανία στον Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψη του Αυγούστου στο Βερολίνο αλλά και γιατί είναι η πρώτη φορά που η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά.
Που σημαίνει ότι αν στην επόμενη επίσκεψή της είναι και πάλι πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, το κόκκινο χαλί θα μείνει στην... αποθήκη!
Την κα Μέρκελ συνοδεύει στην επίσκεψή της στην Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χ. Φούχτελ, ο οποίος έχει αναλάβει και τη δράση της «Task Force» όσον αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις αλλαγές στη δομή του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στο αεροπλάνο της καγκελαρίου υπήρχαν δεξιά και αριστερά, μια ελληνική και μια γερμανική σημαία. Οπως τονίστηκε, αυτό έγινε από την κα Μέρκελ για λόγους συμβολισμού.
Η κα Μέρκελ έγινε δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς υποδέχθηκε την κ. Μέρκελ και ακολουθήθηκε όλο το προβλεπόμενο τυπικό, με την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, το τιμητικό άγημα και την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.
Η κα Μέρκελ βγήκε στις 13.30 ακριβώς από το αεροπλάνο φορώντας ένα λαχανί σακάκι και μαύρο παντελόνι. Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο της Γερμανίας και στην συνέχεια τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας.
Στο αεροδρόμιο, εκτός από τον πρωθυπουργό, ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών για να υποδεχτεί την καγκελάριο της Γερμανίας. Ο κ. Αβραμόπουλος θα είναι εκείνος που θα συνοδεύσει την κα Μέρκελ προς το αεροδρόμιο για να αποχωρήσει, το απόγευμα.
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε στις 13.25 το αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα την Ανγκελα Μέρκελ.
Όταν έφτασε στο αεροδρομίο, ο πρώτος υπουργός με τον οποίο χαιρετήθηκε ήταν ο κ. Αβραμόπουλος.
«Καλωσορίσατε κυρία Καγκελάριε; Τι κάνει ο φίλος μου ο Γκίντο (Βεστερβέλε); Κρίμα που δεν τον φέρατε μαζί», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
«Eίναι καλά» του απάντησε λακωνικά η κυρία Μέρκελ.
Βλέποντας τον κ. Στουρνάρα είπε: «Εσύ δεν ήσουν στο Eurogroup;»

«Γύρισα για να είμαι στη συνάντηση μαζί σας» της απάντησε στα Αγγλικά χαμογελώντας ο κ. Στουρνάρας.
Στα γερμανικά την καλωσόρισε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η κα Μέρκελ, συνοδευόμενη από τον Α. Σαμαρά, έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
 Στις 14.09 έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου και άρχισε η επίσημη συνάντησή τους.
"Ωραίο γραφείο", είπε η κα Μέρκελ μπροστά στις κάμερες. "Είναι αυτό που είχε και ο Κ.Καραμανλής. Είναι το ίδιο με των προκατόχων μου", της απάντησε ο κ. Σαμαρας. Τον ρώτησε επίσης αν στο ίδιο μέρος συνεδριάζει το υπουργικό. "Οχι. Συνεδριάζει λίγο πιο κάτω, στην Βουλή", απάντησε ο πρωθυπουργός.
Έναν βαθύ πολιτικό συμβολισμό βλέπει το Μαξίμου πίσω από την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα.

Θεωρούν ότι δεν είναι τυχαίο που έρχεται μία ημέρα μετά το Eurogroup και 10 ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.
Aν όλα πάνε καλά σήμερα τα χέρια του Αντώνη Σαμαρά θα είναι λυμένα και θα μπορεί πιο εύκολα να θέσει τόσο το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, όσο και της επιμήκυνσης στην Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

"Σήμερα μπορεί να μπουν τα θεμέλια και να ξεφύγουμε από τους αριθμούς και να βάλουμε πολιτικό περίβλημα στις διαπραγματεύσεις", λένε κύκλοι του Μαξίμου.

Αυτή την ώρα γίνεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και οι επαφές των δύο αντιπροσωπειών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά τις 4 μμ θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις τους, και ακολούθως, στις 4:45 μμ, η κα Μέρκελ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

newsit.gr.