Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Διεθνή ΜΜΕ: Καλή βαθμολογία από την Μέρκελ με... “θερμή” υποδοχή

Στο μήνυμα στήριξης από την Άγκελα Μέρκελ προς την Αθήνα, αναφέρονται τα περισσότερα ΜΜΕ του εξωτερικού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην «θερμή» υποδοχή που επεφύλαξαν στην Γερμανίδα καγκελάριο οι χιλιάδες διαδηλωτές και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την πρώτη της επίσκεψη στην Αθήνα μετά την έναρξη της κρίσης, υποσχέθηκε ότι η χώρα της θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα βρίσκεται σε δύσκολο μονοπάτι, μεταδίδει το BBC
To βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι χιλιάδες διαδηλωτές που κατηγορούν την Γερμανία για την αυστηρή πολιτική λιτότητας κατέβηκαν να διαδηλώσουν στην Αθήνα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα επεισόδια.
Πρόκειται για μια συμβολική επίσκεψη που έχει ως στόχο να δείξει την συνεχιζόμενη στήριξη για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, γράφει το BBC.
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την αλληλεγγύη της κατά την διάρκεια του ταξιδιού της στην Αθήνα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν για να εκφράσουν το θυμό τους για τα δεινά που υφίσταται η χώρα, μεταδίδει το αμερικανικό δίκυτο CNN, το οποίο φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ από τα συλλαλητήρια και τα επεισόδια στο κέντρο.
 
Στην αναγνώριση από πλευράς Μέρκελ, της μεγάλης προόδου που έχει επιτευχθεί, αλλά και στις δηλώσεις Σαμαρά για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παραμείνει στο ευρώ, αναφέρεται η ιταλική Corriere della Sera, αναπαράγοντας τα ελληνικά ρεπορτάζ για την σημερινή ενδυματολογική επιλογή της Άγκελα Μέρκελ.
Η καγκελάριος φορούσε το ίδιο πράσινο σακάκι που είχε επιλέξει και στις 22 του περασμένου Ιουνίου, κατά την διάρκεια του αγώνα Γερμανίας-Ελλάδας, στην Πολωνία, στα πλαίσια του Euro, σημειώνει η Corriere della Sera, τονίζοντας ότι η εν λόγω λεπτομέρεια δεν ξέφυγε από τα ελληνικά ΜΜΕ.
 
Ως μια καλή βαθμολογία που συνοδεύτηκε από ενθαρρυντικά λόγια, είδε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, τις δηλώσεις Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ευχόμενη παράλληλα να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, γράφει η Monde.
 
Φωτογραφικό ρεπορτάζ με την-εν μέσω ένταση- επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, φιλοξενεί η Figaro, επισημαίνοντας τις υποστηρικτικές δηλώσεις της καγκελαρίου περί παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
 
Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Handelsblat οι Έλληνες διαδηλωτές έφτιαξαν αφίσες παρουσιάζοντας την Μέρκελ ως μπαμπούλα και λέγοντας όχι στο 4ο Ράιχ ενώ έκαψαν και ναζιστικές σημαίες. Μάλιστα όπως τονίζει ορισμένοι δεν δίστασαν ακόμη .
 
«Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την υποδοχή της καγκελαρίου Μέρκελ θυμίζουν περισσότερο επίσκεψη στο Αφγανιστάν παρά σε χώρα της ΕΕ. Ο Αντενάουερ είχε ευκολότερη αποστολή το 1954», παρατηρεί στο ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 
Στο δημοσίευμα αναλύονται οι διαφορές κλίματος και περιεχομένου των δύο επισκέψεων αλλά και του ταξιδιού της Μέρκελ στην Αθήνα το 2007, το οποίο είχε χαρακτηρισθεί και προεκλογική βοήθεια προς την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. «Σήμερα», παρατηρεί το δημοσίευμα, «τίποτε δεν θα ήταν πιο ασύμφορο για έναν υποψήφιο που θέλει πραγματικά να κυβερνήσει από την εμφάνιση της καγκελαρίου στον προεκλογικό του αγώνα».

newsit.gr