Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

«Ο ελληνικός λαός δεν ζητά χρήματα και χάρες, αλλά ζητά μια ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του».

Ανγκελα Μέρκελ και Αντώνης Σαμαράς στο γραφείο του πρωθυπουργού
Υποδέχομαι μια φίλη, είπε ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την καγκελάριο.
Η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά προύπόθεση είναι να βγει από την ύφεση. «Ο ελληνικός λαός δεν ζητά χρήματα και χάρες, αλλά ζητά μια ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του».
Συμπλήρωσε δε: «Ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα διαψευσθούν ότι ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και στην αποτυχία της Ευρώπης να λύσει την κρίση.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την επιθυμία της να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
Από την πλευρά της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ήρθε στην Αθήνα με τη βαθιά πεποίθηση και συνείδηση ότι η χώρα περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο.
«Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου, ακούσαμε και στο Eurogroup ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και αξίζει τον κόπο να ολοκληρώσει το δρόμο η χώρα. Είναι κοινό μας συμφέρον να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και εντός της Ευρωζώνης».
Η καγκελάριος συμπλήρωσε ότι πέρα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και όχι μόνο.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μέρκελ αναγνώρισε ότι της δόθηκε η ευκαιρία -με την επίσκεψη- να δει από κοντά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. «Είναι σημαντικό για εμάς τους Γερμανούς να δούμε τι συμβαίνει και να βρούμε τις λύσεις» εξήγησε.
Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι με την επίσκεψη «σπάει μια απομόνωση της χώρας και λόγω των δικών μας σφαλμάτων».

Newsroom ΔΟΛ