Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ πάει σε Συνέδριο (τον Φεβρουάριο)

Evangelos-Venizelos-synedrio-PASOK
Να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωκομματικό πεδίο αλλά και εν γένει στο χώρο της Κεντροαριστεράς αποπειράται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας προανήγγειλε τη διεξαγωγή συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος το Φεβρουάριο του 2013.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρηματολογώντας ότι το ελληνικό ζήτημα επιλύεται στο εγγύς μέλλον έστρεψε την προσοχή του στο εσωκομματικό σκηνικό λέγοντας χαρακτηριστικά: «φθάσαμε στη στροφή, τώρα πρέπει να κάνουμε τη φυγή προς τα εμπρός, προχωράμε στο Συντακτικό μας Συνέδριο με τρεις προφανείς στοχεύσεις:
- ο μετασχηματισμός του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο, θεσμικό και συλλογικό κόμμα, χωρίς μηχανισμούς, παραγοντισμούς και βυζαντινισμούς
- η πολιτική αναγέννηση της εγχώριας αλλά και της Ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις του αριστερού συντηρητισμού, που εξαντλούνται σε μάχες οπισθοφυλακής υπέρ των προνομίων
- την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, βάσει των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ με την κινητοποίηση των παραγωγικών και διανοητικών δυνάμεων της χώρας και της νέας γενιάς.
Όπως αναμενόταν, ο κύριος Βενιζέλος εγκαινιάζοντας κατ ουσίαν την προσυνεδριακή διαδικασία, απηύθυνε «γενναιόδωρο» προσκλητήριο προς το σύνολο του πράσινου στελεχιακού δυναμικού «να βοηθήσουν με τις απόψεις, τα συναισθήματα και τις φιλοδοξίες τους, που είναι θεμιτές εφ όσον εντάσσονται στις συλλογικές επιδιώξεις». Η επιδιωκόμενη πολιτική «ποικιλοχρωμία» αναμένεται να αποτυπωθεί κατά την πράσινη ηγεσία στη σύνθεση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της ομιλίας Βενιζέλου: «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του, δεν είμαι εγώ, είμαστε όλοι εμείς, στελέχη και βάση». Εγγυήθηκε, μάλιστα, για ένα ουσιαστικό και αυθεντικό Συνέδριο, όχι μία τελετουργία ομοιομορφίας και επικύρωσης.
Μένουν, πάντως, να αποσαφηνιστούν κρίσιμες οργανωτικές λεπτομέρειες με μεγάλη πολιτική σημασία, όπως υπό ποια πολιτική διαδικασία θα εκλεγούν οι σύνεδροι, ενώ το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο πως θα ανταποκριθούν στο «βενιζελικό» προσκλητήριο, στελέχη διαφόρων τάσεων, που έχουν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες.
 
ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ / ysterografa.gr